Díjmentes lesz a Megyeri híd és jön a dugódíj

A Megyeri híd díjmentes marad, kivették ugyanis abból az útdíjrendelet-tervezetből, ami az M0-ás több szakaszát is fizetőssé tenné, derült ki Tarlós István sajtótájékoztatóján, amit a fővárosi kerületi polgármesterekkel tartott tanácskozása után. 
Szóba került a 3-as metró felújításának az ügye is. Tarlós elismerte, hogy a felújítás nincs benne az uniós támogatásra jelölt projektek listájába.

Nem támadják az M0-ás több szakaszát is fizetőssé tevő rendelet-tervezetet, de egy éves próbaidő után vissza kell térni a kérdésre, tolmácsolta a fideszes polgármesterek többségének (egyben saját) véleményét Tarlós István. A főpolgármester szerint több olyan részlet is kiderült, ami az érintett polgármestereket meggyőzte, hogy a dolog nem is olyan ijesztő.
Az egyik, hogy a Megyeri hidat kivették a fizetős szakaszok közül, ingyenesen lehet majd továbbra is közlekedni rajta, valamint, hogy a városhatáron belül nem kell fizetni az autópálya bevezető szakaszokon sem – tudósított az Index.

A főváros vezetése megérti a kormányt, hogy be kell vezetnie az útdíjat, de két határozott kérése van. Az egyik, hogy a többletbevételből támogassa a BKV Zrt., valamint hogy helyezzék előtérbe a 10-es és 11-es út közötti M0-szakasz megépítését is.

Tarlós elmondta, hogy az új helyzet érinti a 2016-ban szerződési kényszerből bevezetendő dugódíjat is. Valószínűleg a több zónát fognak bevezetni, de egyelőre többet nem tudott mondani.

Hármas metró

Szóba került a 3-as metró felújításának az ügye. Tarlós elismerte, hogy a felújítás nincs benne az uniós támogatásra jelölt projektek listájában, de bízik a kormányban, hogy segíteni fog. A metróvonal rekonstrukciójának a tervezése most jutott el abba a szakaszba, hogy öt verziót dolgoztak ki rá, ebből kettő a finanszírozhatóság határán belül van, az egyik szerint 2038-ig megoldható, hogy a metrónál ne legyen semmilyen leállás.
A főpolgármester kijelentette, hogy a tervezők azt mondták neki: a vonalon nincs balesetveszély, Budapest lakosságának nem kell félni, hogy felszálljon a 3-as metróra.

Az ellenzék tiltakozik 

A fővárosi ellenzék továbbra is elutasítja az útdíj bevezetését – derült ki a főpolgármester és kerületi polgármesterek hétfői egyeztetése után.
Karácsony Gergely (Párbeszéd Magyarországért) szerint az útdíj bevezetéséről szóló elképzelés egyszerű pénzbehajtás, és nem illeszkedik semmilyen közlekedésszervezési koncepcióba. A zuglói polgármester az egyeztetés után újságíróknak azt mondta: a találkozó célja valószínűleg az volt, hogy lecsitítsák a fideszes polgármestereket. Egyik budapesti kerületnek sem érdeke, hogy az M0-ás fizetős legyen – jelentette ki.
Tarlós István és fideszes polgármesterek nem vették a bátorságot, hogy az ügyben világos jelzést küldjenek a kormánynak, holott az intézkedés rendkívül hátrányos a fővárosnak – tette hozzá.
Gajda Péter (MSZP) XIX. kerületi polgármester azt mondta, hogy minden fővárosit húsbavágóan érint az útdíj bevezetésének ügye. Az egyeztetésen javasolta, hogy a Fővárosi Közgyűlés foglalkozzon az üggyel, Kispesten pedig határozati javaslattal készülnek, hogy felkérjék a kormányzatot a javaslat visszavonására – ismertette.