Új szemétégető épülhet dél-pesten

Terítéken van egy új hulladékégető építése Budapest déli térségében. Egy ilyen létesítmény harmadával-negyedével olcsóbban adja a hőt, mint egy hagyományos erőmű, igaz, elég komoly beruházásra van hozzá szükség. A vizsgálatok folynak, döntés még nincs.

Rákospalotai hulladékégető

Rákospalotai hulladékégető

Új hulladékégető épülhet Budapest déli térségében. A beruházásnak köszönhetően kevesebb lerakóra lesz szükség, és olcsóbb lehet a főváros távfűtése is. Ilyen létesítmény csak egy van Budapesten, de az ország egészében is. ?Nagy szükség van a főváros térségében egy második hulladék-hasznosítóra, és ennyire közel soha nem is voltunk a megvalósításához? ? mondta a Világgazdaságnak a Főtáv Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Az erőmű építése már szerepel Budapestnek a tavasszal napvilágot látott terület-fejlesztési elképzelései között is, igaz, ott is csak tervként. A dokumentumban a beruházás melletti fő érv a lerakott hulladék mennyiségének csökkentése azzal, hogy szükség lesz válogatóművekre is. E fejlesztések előkészületei már folynak, illetve egyes hulladékválogató és kezelő telepek létesítésére KEOP pályázatot nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat. Folyik az égetőmű beruházási és megtérülési költségeinek a vizsgálata is, mégpedig szennyvíziszappal együtt, illetve egy telephelyen történő hasznosítással.

Orbán Tibor tájékoztatása szerint egy hulladéklerakó harmada-negyede áron adja a hőt, mint egy hagyományos erőmű, és csökkenti az ország gázfelhasználását is. A Főtáv épp most dolgozik a rákospalotai és az észak-pesti hőközpontok összekapcsolásán. Az ötmilliárd forintos projekt jövő tavaszra zárul, ekkortól nagyobb szerep jut a rákospalotai hulladék-hasznosítóra a távhő-ellátásban.A lap szerint hasonló szerepe lehet majd Dél-Pesten az új hulladékhasznosítónak is, miután a dél-budapesti hőkooperációs rendszer részévé válhatna. Döntés azonban még nincs – írta a Világgazdaság.