Elbocsátások lesznek a vasárnapi zárás miatt

Lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt – ismerte el a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Hír TV-ben.

 

 

Czomba Sándor nem tartja reálisnak a 20-30 ezer fős elbocsátásról szóló híreket, nagyságrendileg jóval kevesebb leépítést tart elképzelhetőnek.
“Nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok”.

A politikus a műsorban részletezte az elfogadott törvényt, miszerint az a kereskedelmet érinti, majd egy elszólást ejtett meg: a termelői szféra kapcsán lényegesen átgondoltabb cselekvési tervre van szükség. A termelő cégek ugyanis elmondása szerint inkább az ellentétes irányba mozdulnának, vagyis vasárnap is és ünnepnapokon is folytatnak termelést. Több ilyen kérelem van bent a Munka törvénykönyvének módosítására.

A kormány részéről ez az első hivatalos nyilatkozat, amiben elismerték, hogy lehetnek/lesznek elbocsátások az üzletek vasárnapi zárva tartása miatt.

Óvatosan kell lépkednünk, különösen a termelői szféra tekintetében, hogy úgy tudjuk a vasárnapi munkavégzést szabályozni, hogy ne legyen negatív hatása a foglalkoztatásra – fogalmazott. Ha a termelő szektorba behoznánk ezt a szabályt, akkor meggyőződésem, hogy tízezres nagyságrendben veszítenénk el munkahelyeket. A kereskedelemben viszont más a helyzet – mondta az államtitkár. Egyúttal riogatásnak tartja a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat: “Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak”.

Nem tudok számot mondani. Abban bízom, nem kell számjegyekben gondolkodni, mert azt is látni kell, hogy a kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van – fűzte hozzá. Ha a munkavállalók és a munkáltatók megegyeznek, akkor szerintem minimális lesz ez a létszám – fogalmazott az államtitkár.