Házhoz mennek a szelektív szemétért

Január 1-jétől Vecsésen is bevezették a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. folyamatosan juttatja el a háztartásokba az ehhez szükséges átlátszó zsákokat. A kft. ügyvezetője, Tuba Zoltán ezúton tájékoztatja a lakosságot a gyűjtés részleteiről.

szelektiv_zsak
Tisztelt Lakosság!

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban szeretnék Önökkel néhány gondolatot megosztani. A Városgondnok Kft. munkatársai, díjbeszedői folyamatosan juttatják el a lakossághoz az új világoskék szelektíves zsákokat. (A későbbiekben a cserezsákokat a gyűjtőjáratok fogják a lakosság részére eljuttatni.)

Remélem a napokban minden olyan háztartásba el fog jutni, ahol várhatóan szelektíven fogják gyűjteni a hulladékot. Azért fogalmaztam így, mert lesznek olyan társasházak, illetve lakótelepi lakások ahova nem viszünk zsákot. Ennek több oka is van:

1.   A közös képviselőkkel történt egyeztetésen páran jelezték felénk, hogy az általuk irányított társasházak nem kívánnak részt venni ebben a programban. A házhoz menő szelektív gyűjtés számunkra (Városgondnok Kft.) kötelesség a lakosság részvétele viszont önkéntes. Reméljük, egyre többen fogják megérteni ennek szükségességét és közösen meg is találjuk a későbbiekben a megoldást a kihívásokra.

(Kérnék mindenkit, hogy érdeklődjön a társasházi képviselőjénél, hogy milyen módszer mellett döntöttek, milyen módon szeretnének szelektívet gyűjteni)

2.   Azoknál a társasházaknál ahol zárt udvaron van lehetőség 1100 l-es gyűjtőedény elhelyezésére, várhatóan ki fogunk ilyen edényeket helyezni.

3.   Vannak olyan lakótelepi társasházak ahol fizikai képtelenség gyűjtőedényt elhelyezni, viszont a zsákos rendszer is nehézkes (képtelenség megoldani a cserezsákok eljuttatását a lakosoknak, egyrészt nem tudjuk, hogy melyik postaládába is rakjunk cserezsákot, másrészt humán kapacitásunk sincs erre).

Amíg ezeknél a speciális adottságokkal rendelkező lakásoknál nem találunk jobb megoldást addig a lakótelepen található szelektív szigeteken tudják Önök továbbra is a szelektív hulladékot elhelyezni.

A jelenlegi állapothoz képest senkit nem érint hátrányosan, hogy fennmarad a jelenlegi rendszer.

A többi gyűjtőszigetet is csak fokozatosan fogjuk megszűntetni, amiről folyamatosan fogjuk tájékoztatni a lakosságot. Tehát a két rendszer várhatóan pár hónapig még párhuzamosan fog működni.

Vecsés többi részén a kertes házaknál, ha valaki nem kapja meg időben a zsákot, akkor bármilyen átlátszó zsákban kiteheti a szelektív hulladékot a szállítás napján az ingatlana elé.

Figyelem: A szelektív hulladék szállítási menetrendje teljesen eltér a kommunális hulladék szállítási rendjétől. A várost 4 részre osztottuk, és a különböző részeken az Önökhöz eljuttatott tájékoztatón szereplő időpontokban végezzük a szállítást. Ha nem kaptak tájékoztatást, kérem hívják vagy keressék fel a Városgondnok ügyfélszolgálatát, ahol készséggel adnak a kollégáim felvilágosítást.

Első szállítási időpont:

  • Sárga körzet 2015. január 12.
  • Zöld körzet 2015. január 14.
  • Szürke körzet 2015. január 19.
  • Kék körzet 2015. január 21.

Kérem Önöket, hogy a zsákba csak PET palackot, papírhulladékot, és italos fémhulladékot tegyenek. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a későbbiekben bővíteni tudjuk a zsákba rakható frakciók számát. Amennyiben kevés a két zsák akkor a többi hulladékot bármilyen átlátszó zsákba kihelyezhetik.

Fontos: Az előbb említett 3 hulladéktípust egy zsákba lehet rakni, mivel a válogatóban majd szét fogják válogatni. Szeretnék mindenkit megkérni, hogy kommunális hulladékot NE TEGYENEK ebbe a zsákba, mert akkor a munkatársaim nem fogják elszállítani.

?Aller Anfang ist schwer!? mondja a német ?Minden kezdet nehéz!?mondjuk mi is magyar emberek.

A mai rohamosan változó világban illetve jogszabályi környezetben nagyon nehéz megfelelni tökéletesen az elvárásoknak. A jogszabályi kötelezettségünknek, miszerint biztosítani kell a lakosság részére a szelektív hulladék háztól történő elszállítását igyekszünk megfelelni. Azonban ez egy teljesen új dolog a mi számunkra is. Kollégáimmal az elmúlt évben rengeteget dolgoztunk azon, hogy megtaláljuk azt a rendszert, amivel Vecsésen a lehető legjobb módon lehetne megoldani ezt a feladat. Azonban mint minden új feladathoz új erőforrásokra van szükség. Ez vonatkozik humán és technikai erőforrásra is. Ezek előteremtése újabb terheket raknak ránk, de igyekszünk ezt úgy megoldani, hogy Önök ne szenvedjenek semmiben sem hátrányt. Egyik napról a másikra képtelenség tökéletesen bevezetni egy teljesen új rendszert. Ezért remélem az év első felében sikerül elérnünk azt, hogy zökkenőmentesen működjön az új rendszer. Elképzelhető, hogy fél év múlva mikor összegezzük a tapasztalatokat, akkor egy- két dolgot módosítunk majd a mind jobb szolgáltatás érdekében.

Kérek mindenkit, hogy fogadja el tőlünk, hogy a rengeteg elemzés és tanulmány után mi ezt a rendszert tartottuk a legjobbnak. Nyitottak vagyunk bármilyen konstruktív visszajelzésre, mivel ez egy tanulási folyamat mindenki részére és közös érdekünk, hogy a rendszer hosszútávon hatékonyan és gazdasági szempontból is jól működjön.

Azoktól, akik kritikusan szemlélik a most bevezetett rendszert, türelmet kérnék, és azt kérném mindenkitől, hogy kölcsönösen segítsük azokat a lakótársainkat, akik esetleg nem rendelkeznek internettel oly módon, hogy személyesen elmagyarázzuk nekik a szelektív hulladékgyűjtés mikéntjét és fontosságát.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy mindenkinek kívánjak ?Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet!

Tuba Zoltán
ügyvezető
Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft.
www.vecses.hu