Eltörölhetik az útdíjat a repülőtérig vezető szakaszon

Még nem végleges a díjköteles autópálya-szakaszok listája, Budapest felől a Liszt Ferenc repülőtérre vezető 4-es út biztosan kikerül a fizetős szakaszok közül – tudta meg a Blikk. Nem kell majd két megyei matricát venni azért sem, ha valaki egy Duna-hídon akar áthajtani.

?útdíj - reptérre vezető út - MTI 2

Változások lesznek a díjköteles autópálya-szakaszok listáján és a megyei matricarendszeren is finomítana a kormány a Blikk információi szerint.

A közlekedési államtitkár öt-hat hibáról beszélt. Korábban a Népszabadságnak azt nyilatkozta Fónagy János, hogy nem lehet, hogy néhány száz méternyi fizetős útszakasz miatt ne lehessen a reptérre matrica nélkül eljutni.
A lap minisztériumi forrásai szerint biztos, hogy a Liszt Ferenc repülőtérre vezető út kikerül a fizetős szakaszok listájából és megszűntethetik azt az állapotot is, hogy egy Duna-hídon való áthajtásért két matricát kelljen venni. Elképzelhető, hogy kiveszik a pár kilométernyi Veszprém megyei szakaszt is.

NFM: még nincs döntés a díjköteles szakaszok változásáról

Még nincs döntés a díjköteles szakaszok körének esetleges változtatásáról, arról a kormány dönthet a próbaüzem után – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére kedden.

A tárca írásos válasza szerint az éles működés elejétől folyamatosan figyelemmel kísérik a tapasztalatokat, a tanulságok és felhasználói észrevételek értékelését a lehető legrövidebb időn belül elvégzik, és javaslatot tesznek a kormánynak a felmerült problémák kezelését célzó változtatásokra.
Megfontolásra érdemes lehet például, hogy a megyei matricát ne a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első lehajtóig lehessen használni – emelte ki az NFM.
A végleges keretek kialakításánál elsődleges szempont, hogy a rendszer összességében a lehető legtöbb autós számára biztosítson a korábbinál jelentősen olcsóbb hozzáférést a gyorsforgalmi hálózathoz, az autópályák rendszeres használatára ösztönözzön, illetve az azonos szolgáltatási szintet nyújtó szakaszokat az ország minden részében azonos feltételekkel tegye elérhetővé – áll a minisztérium válaszában.