Vecsési székhelyű cég milliárdos adótartozással

Egy vecsési székhelyű húsipai vállalkozás dobogós helyen szerepel a jelentős összegű adóhiányt elérő cégek listáján, amelyet a napokban tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Összesen 208 név szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss listáján, amelyben névvel, címmel, adószámmal és a tartozás nagyságával sorolják fel a jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózókat.
E szerint ez a kör 2014 negyedik negyedében 88,6 milliárd forinttal tartozott, aminek valamivel kevesebb, mint fele volt a megállapított adóhiány összege,a többi pedig a jogkövetkezmény, azaz büntetés és késedelmi kamat.
A listán továbbra is sok olyan céget találni, amelyet valamely ismert székhelyszolgáltatóhoz, “cégtemetőhöz” jegyeztek be.
A harmadik negyedévhez hasonlóan ismét egy húsipari cég vezeti a listát. A két helyen is szereplő Tranzit-Húsker Kft. összesen 6,5 milliárd forinttal tartozik, de a top 3-ba egy másik hasonló profilú cég is bekerült: a vecsési székhelyű Mind-Hús Kft.-től 3,1 milliárd forintot követel a NAV.

Hús- és húskészítmények nagykereskedelmére alapították 500 ezer forint jegyzett tőkével a Mind-Hús Kft.-t is, s ennek is viszonylag rövid idő alatt hízott több milliárd forintra az adótartozása. A céget 2010 áprilisában jegyezték be (jelenleg egy vecsési székhelyszolgáltatós cím a központja), és már ez évben 3,4 milliárdos nettó árbevételt ért el, a következő évben pedig 2,8 milliárdosat. A tartozásai 2010-ben 1,5 milliárd, 2011-ben 629 millió forintot tettek ki. Az ügyvezető-tulajdonos budapesti Csurgai Tibor nevéről 2012 júniusában került le a cég, azóta egy szlovéniai Smud Darko nevű személy van feltüntetve vezető tisztségviselőként és tulajdonosként. 2012 óta nincs is leadott mérlege a húskereskedőnek, a NAV tavaly augusztusban határozott adószáma törléséről.

A legnagyobb adót nem fizető cégek 2014 végén. Forrás: NAV

A legnagyobb adót nem fizető cégek 2014 végén.
Forrás: NAV

Publikálta a NAV azokat az ismert cégeket, volt politikusokat, vállalkozókat is felsoroló listákat is, amelyeken magánszemélyek és vállalkozók esetében a legalább 10 millió, vállalkozások esetében pedig legalább 100 millió forinttal adósakat gyűjtötték össze. Ezekben a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló tartozásokat listázó, negyedévenként frissített felsorolásokban ezúttal is közel négyezer magánszemélyt és vállalkozót, valamint háromezer vállalkozást találtunk a negyedik negyedév végi állapotok szerint. Az érintettek összesített tartozása – hasonlóan a korábbi negyedévekhez – alsó hangon is bőven meghaladja a 300 milliárd forintot, ami a valóságban akár ennek többszöröse is lehet.