Testkamerát tesztelnek a Pest megyei rendőrök

Testkamerát tesztel a rendőrség, a próbaüzemet a Pest megyei rendőrök végzik. Minden esetben, amikor intézkedésbe kezdenek, figyelmeztetnek a felvételre, ami vitás helyzetekben segíthet tisztázni, mi is történt.

 2_godolloi_autopalya_rendorseg-testkamera-sebi2254-edit.jpg-testkamera-sebi2254-edit

Egyenruhára rögzíthető testkamerákat tesztel a rendőrség március 15-ig a közutakon. A mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök ruhájára rögzíthető apró kamerából álló berendezés próbaüzemét 60 napra rendelték el – mondta az InfoRádiónak Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Mint elmondta, a szerkezet vevőegysége az egyenruha belső zsebébe kerül, az optika mágneslapos megoldással bárhol rögzíthető a kabáton.
Kovács Viktória kifejtette, a rendőrök minden esetben, amikor intézkedésbe kezdenek, akkor figyelmeztetik az intézkedés alá vont személyeket, hogy felvétel készül róluk. A felvétel egyébként csuklópántra szerelt távirányítóval indítható el és állítható meg.

7a_sorozat-4-godolloi_autopalya_rendorseg-testkamera-4.jpgendf5rse9g-testkamera-4

A szóvivő felhívta a figyelmet arra: a rendőrségi törvény feljogosítja a rendőrséget, hogy felvételt készítsenek a rendőri intézkedésben érintett személyekről, tárgyakról, valamint szabályozza a felvétel felhasználásának, tárolásának módját is. A járőrök csak a felvételt tudják elkészíteni, azokat számítógépre tölteni, vagy az eszközökről törölni csak magasabb szintű vezető tud. A felvételek segíthetnek a történtek tisztázásában például akkor, ha panasz érkezik a rendőri intézkedésre.

Az elmúlt időszakban nem volt arra példa, hogy a rendőri intézkedésre panasz érkezzen. De más dolgot rögzített a kamera. Például január 17-én a kamerát tesztelő Pest megyei autópályarendőrök az M3-as autópálya bagi pihenőjével szemben intézkedtek egy autóssal, akinél megállapították az ittasságot – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. “Kollégáim elmondták, hogy azok a személyek, akikben tudatosodik az, hogy felvétel készül a rendőri intézkedésről, lényegesen együttműködőbbek lesznek” – tette hozzá.

testkamera