Ivóvízminőség-javító projekt indul Gombán és Bényén

Közel négyszáz millió forintot költenek az ivóvízhálózat fejlesztésére és korszerűsítésére zömmel uniós forrásból a Pest megyei Gombán és a szomszédos Bényén. A projekt révén körülbelül négy és félezer ember jut egészséges vízhez ? közölte Gomba polgármestere kedden.

csap_furdoszoba

Lehota Vilmos (független) elmondta, hogy Budapesttől 50 kilométerre lévő településeken a most induló beruházásnak köszönhetően végre sor kerülhet a 35-40 éves vezetékek cseréjére, valamint két vízművet építenek, három új kutat fúrnak, s 971 méternyi gerincvezeték is létesül. Ezen felül közel egy kilométer hosszan korszerűsítik a meglévő vízvezetéket, és a jelenleg bekötéssel egyáltalán nem rendelkező Gomba-felsőfarkasdi terület ivóvízellátását is megoldják. Ezen a területen közel 40 család él ? magyarázta a polgármester.
A munkálatokat követően egészséges, tiszta ivóvízhez juthat a két község lakossága, jelentősen csökken a víz ammónia-, vas- és mangántartalma, s javul az ízhatása. A hálózat fejlesztésének, illetve a tisztító berendezéseknek köszönhetően az ivóvíz minden tekintetben megfelel majd az előírtaknak. A projekt kiváltja azt a Monorról Gomba felé futó távvezetéket is, melyen át jelenleg biztosítják e települések ivóvízellátását.
A munkálatok összesen nettó 385 millió forintba kerülnek, ebből 11 százaléknyi összeg az önerő, a többit uniós pályázaton nyerte a két település ? tette hozzá Lehota Vilmos.