Vasárnapi zárva tartás – Március 15-től megváltozik az élet

Március 8-a lesz az utolsó vasárnap, hogy kinyithatnak az áruházak, de sok kisbolt is zárva lesz majd a hét utolsó napján. A vecsési Market Centalban is – két kivétellel – az összes üzlet zárva lesz. 

H.Szabó Sándor felvétele

H.Szabó Sándor felvétele

Az új szabályok szerint alapvetően minden kiskereskedelmi egység zárva tart a március 8-át követő vasárnapokon, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagja dolgozik a hét utolsó napján. Ugyanígy 22 és reggel 6 óra között hétköznapokon is vonatkozik rájuk a tilalom.

A törvény nem terjed ki a gyógyszertárakra, a Liszt Ferenc repülőtéren lévő boltokra, restikre. Tovább működhetnek boltok vasárnap rendelőkben, kórházakban, piacokon, vásárokban is, ahogy a benzinkutakon, szálláshelyeken, világörökségi területen található üzletekben és a kulturális tevékenységet (például múzeumi bolt) és a fürdő szolgáltatást kiszolgáló kereskedelmi egységekben is.

Az adventi időszakban és az év egy szabadon választható vasárnapján nyitva lehetnek az üzletek mindenhol vasárnaponként.

Minden vasárnap és éjszakánként is kinyithatnak azok a 200 négyzetméternél kisebb területű boltok, ahol az üzlet legalább 1/5 tulajdonrésszel rendelkező tulajdonosa vagy annak segítő családtagja dolgozik.
A segítő családtag közeli hozzátartozó, azaz a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő és a testvér lehet. A szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. ?A kereskedő az ellenőrzéskor köteles teljes bizonyító erejű magánokirati formában vagy közokiratba foglalt nyilatkozattal igazolni? ? közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium arra a kérdésre válaszolva, hogy hogyan járnak utána, ki családtag és ki nem. Mindez azt jelenti, nem árt, ha a személyin kívül házassági- vagy születési anyakönyvi kivonat is van az eladónál.

A kizárólag pékárut és tejterméket értékesítő üzletek kiskereskedelmi napokon 5 óra és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között lehetnek nyitva, az újságosok és a virágüzletek 6-tól 12-ig. A sportlétesítményekben lévő boltok ezeken a napokon a sportrendezvények ideje alatt tarthatnak nyitva.

Hosszabb nyitva tartás hétköznap

Próbálják minimalizálni az áruházláncok a vasárnapi kötelező zárva tartás miatti veszteségeiket. Jelentős részük arra készül, hogy szombaton, illetve hétköznap 1-2 órával tovább tart majd nyitva, arra számítva, hogy a vásárlók ekkor is betérnek majd hozzájuk.
Március 15-e után a Praktiker áruházlánc 19 magyarországi áruháza, köztük a vecsési is
hétfőtől szombatig reggel 7.30 órától este 20.30 óráig lesz nyitva. Az IKEA is egy órával tovább, hétfőtől szombatig reggel 9-től este 10-ig tart majd nyitva, hogy mérsékelje a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatti forgalomkiesését.
A vasárnapi kieső vásárlások pótlása érdekében hétköznap több budapesti pláza is tervezi a hosszabb nyitva tartást. Egyesek a hét minden napján tovább tarthatnak nyitva, míg mások pár napot választanak ki erre a célra. Jellemzően a budapesti központok esetében a korábbi 9 órás zárást 10 órára módosítják, míg vidéken a 8 órás zárás változhat 9 órára.
A Portfolio.hu körképéből az látszik, hogy a mozival is rendelkező plázák jellemzően nyitva tartanak vasárnap, ezekben a mozi mellett még a vendéglátó egységek lehetnek nyitva, de csatlakozhat még néhány, a bevásárlóközpontban található üzlet is (jellemzően kisebb boltok, ahol a tulajdonos is ott dolgozik).
Az a bevásárlóközpont azonban, ahol nem üzemel mozi várhatóan nem nyit majd ki vasárnapokon március közepétől – ilyen például az egyik legnagyobb pesti pláza, az Árkád.

Market Central Ferihegy

market centrál

A vecsési Market Central Ferihegy bevásárlóközpontban lévő összes üzlet is zárva lesz vasárnaponként, kivéve a Burger King és a BioHair fodrászszalon.

A bevásárlóközpont üzletei úgy döntöttek, hogy az az egy szabadon választott nap, amikor vasárnap nyitva fog tartani a Market Central Ferihegy összes üzlete az 2015. március 29-e lesz.