280 milliót bukthat Abony a Quaestor-botrány miatt

A március 16-i testületi ülésen Abony polgármestere is arról tájékoztatta a képviselőket, hogy a dél-pest megyei városnak is volt lekötése a nemrégen becsődölt Quaestor Zrt-nél.  Értékpapír formájában 279 millió forintos befektetésük sorsa vált kétségessé.

pénz adósság

? Utólag már könnyű okosnak lenni ? így kommentálta elkeseredetten az elmúlt hetek történéseit Romhányiné dr. Balogh Edit, Abony polgármestere arra utalva, hogy a város is érintett a Quaestor-botrányban. A településnek sok millió forintja ragadt bent a zrt-nél, melyről hivatalosan tegnap délután, egy képviselő-testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket a településvezető.
? Eredetileg csak a város közvilágításának korszerűsítéséről döntöttünk volna az ülésen. Sajnos azonban más apropója is van a találkozónak ? mondta Romhányiné dr. Balogh Edit. A képviselők hivatalosan csak most tudták meg, hogy értékpapír formájában kamatokkal együtt a város 279 millió forintos befektetése került veszélybe -írja a Szoljon.hu

A gyakorlatban elvileg minden a törvényi előírásoknak megfelelően történt, mert a belső önkormányzati szabályozás szerint a polgármesternek felhatalmazása volt arra, hogy a város pénzét a legelőnyösebbnek látszó befektetési konstrukciók alapján fektesse be. Abony városának jó üzletnek tűnt értékpapírt venni a Quaestornál, de mára bebizonyosodott, hogy ez volt a lehető legrosszabb választások egyike. A befektetés 2015 március 9-én járt le, először úgy volt, hogy a pénz azonnal vissza is érkezik a város számlájára, azonban a cég egy nappal később, azaz március 10-én csődöt jelentett. Sok önkormányzatnak ragadt bent így pénze, egyikük sem tudja, hogy hogyan biztosítja majd az idei pénzügyi likviditás feltételeit.

A városnak egyébként igencsak fontos lenne, hogy pénzéhez jusson, hiszen ezt az összeget nem csak a fejlesztési, hanem (egy részét) a működési költségvetésbe is beépítették. Ebből a pénzből bővítenének és újítanának fel több közintézményt is (ebből lenne a saját erő az elnyert pályázati pénz mellé), például ebből cserélnék ki a polgármesteri hivatal nyílászáróját és korszerűsítenék az óvoda fűtését is.