Lehűlés, szélvihar, húsvétkor akár havazás is lehet

Szeles, változékony, az átlagosnál hűvösebb napok jönnek, kedden 90-100 km/h-s szél miatt adtak ki figyelmeztetést a főváros térségére is. A húsvét hétvégén a hegyekben akár havas eső, hó is lehet.

szélvihar

Nem indított túl kellemes idővel a hét, a hétfői hidegfrontot kedden máris egy újabb követi, napközben is szeszélyes, záporokkal tűzdelt időben lesz részünk. A hegyekben hózáporok is lehetnek.

Öt északnyugati megyében kedden 90 km/h-nál erősebb széllökések fordulhatnak elő, ezért ezekre a területekre narancssárga, azaz másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, fokozva hétfőn kiadott veszélyjelzését. Az északi megyékben a délelőtt második felében támad a viharos szél. A késő esti órákban északnyugat felől markáns hidegfront érkezik, hatására az északnyugatira forduló szél az ország északi és középső részén viharossá (65-85 km/h) fokozódik. A Kisalföld északnyugati tájain, a Dunántúli-középhegység és a főváros térségében egy-egy 90-100 km/h körüli széllökés is előfordulhat. A hidegfront mentén néhol zivatar is kialakulhat jégdara, illetve intenzív csapadék kíséretében.

A hét közepétől aztán még hűvösebb idő köszönt be, a fölénk áramló hidegebb légtömegeknek köszönhetően péntekre egyre nagyobb területen térnek vissza a reggeli fagyok és Húsvét hétvégéjén már napközben sem fog 10 fok fölé emelkedni a hőmérséklet.
Kisebb szünetekkel szinte egész héten szeles időben lesz részünk-írja az idokep.hu.
A hétvégi időjárásba még egy mediterrán ciklon is beleszólhat, egyelőre úgy tűnik, többfelé várható majd eső, zápor, de a hegyekben és a magasabban fekvő területeken havas eső, hó is eshet.
Húsvéthétfő sem ígérkezik túl melegnek, emiatt javasoljuk, hogy hideg vizes vödör helyett inkább a kölnihez nyúljanak idén a locsolók.