Nem épül tovább az M4-es autópálya

M4-es autópálya

A 4-es főút elkerülő szakasza és az autópálya elkészült útalapja a tervezett M4-es autópálya nyomvonalán.

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését – jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kifejtette: a kormány szerdai ülésén hozott határozata értelmében utasították Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vezényelje le a tételes elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze vissza az előlegeket. Felkérték a minisztert arra is, hogy tegyen javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai autópálya-hálózatba.
Lázár szerint nagy az esélye annak, hogy a megkezdett munka kerül befejezésre, de az is lehet, hogy más nyomvonalon fejezik majd be az építkezést, mint ahogy annak sincs akadálya, hogy az M5-ös autópályába kössék be Szolnok városát. De új közbeszerzést kell kiírni, ami 6-8 hónapot vesz időbe.
Arra az újságírói felvetésre, hogy az Európai Bizottság a tenderezést nem kifogásolta, ugyanakkor a kormány azt mondta, kartellgyanút állapítottak meg, Lázár János erre azt válaszolta, az EB regionális főigazgatóságával folyamatos együttműködésben voltak, a program kialakításában és vitájában is részt vettek. Ugyanakkor az EB folyamatosan megkérdőjelezte a 110 milliárd forintos beruházás értelmét, annak  árát és  ?megpendítették a kartellgyanút? ? mondta.
Lázár János elmondta azt is, hogy jogszabálycsomagot terjesztenek a parlament elé, amely a közlekedési beruházások felgyorsítását célozza. Ennek lényege, hogy az átlagosan 6,5 évig tartó projektek 2,5 év alatt megvalósuljanak – ismertette.