Átvilágítják a brókercégekkel üzletelő önkormányzatokat

Soron kívüli törvényességi ellenőrzésbe kezd azoknál az önkormányzatoknál az Állami Számvevőszék amelyek a csődbe ment brókercégekkel áltak üzleti kapcsolatban. Abony, Alsónémedi és Vecsés is érintett a vizsgálatban.

pénz adósság

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a kormány felkérésére megkezdte azon önkormányzatok ellenőrzésének előkészítését, amelyek a brókerbotrányban érintett vállalkozásoknál fektettek be.
Az ÁSZ-nak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében az áll: a számvevőszék az erre vonatkozó törvény alapján, valamint az elmúlt időszakban történt, “brókercégekhez kapcsolódó események társadalmi jelentőségére” tekintettel az ellenőrzések előkészítésének megkezdéséről döntöttek.

A számvevőszék az ellenőrzöttekkel kapcsolatos minden megállapítását jelentésbe foglalja, amelyet az ellenőrzések lezárását követően hoz nyilvánosságra a honlapján. A folyamatban lévő ellenőrzések egyes szakaszairól az ÁSZ hírportálján (www.aszhirportal.hu) keresztül tájékoztatja a közvéleményt – írták.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön közölte, hogy a kormány soron kívüli törvényességi ellenőrzést kér az ÁSZ-től azoknál az önkormányzatoknál, amelyek befektettek brókercégeknél. A kabinet kérése az, hogy az ÁSZ vizsgálja meg, e helyhatóságok milyen körülmények között helyeztek el pénzeket brókercégeknél – mondta. A miniszter tájékoztatása szerint 24 olyan önkormányzat volt, amely befektetett a Quaestornál, a Buda-Cashnél, illetve a Hungária Értékpapír Zrt.-nél. A befektetések összege 10,8 milliárd forintot tesz ki.
Vecsés 200 millió forintnyi állampapírt tartott a csődbe került Quaestornál, Abony 280 millió forintot tartott a brókercégnél, Alsónémedi pedig a fejlesztésekre szánt több mint egymilliárdos megtakarítást  tartott diszkont kincstárjegyben a Hungária Értékpapír Befektetési és Értékpapírkereskedelmi Zrt.-nél.