A trafikosok leszedhetik a fóliát a boltok üvegéről

Rogán Antal szerint a trafikosok leszedhetik a fóliát a boltok üvegéről. A törvényben nincs olyan előírás, ami a kötelező fóliázásra vonatkozna.

AppleMark

AppleMark

A múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosságot egy minden szempontból értelmetlen cselekedetnek nevezte Rogán Antal, hiszen, bár a tettes azért gyilkolt, hogy később ne lehessen azonosítani, a boltban kamerák voltak. A dohánybolti eladók biztonsága a legfontosabb, a Fidesz-frakció minden lépést támogat, amely a biztonságukat növeli – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szerdán, a Magyar Nemzeti Bankban tartott sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta: ő maga és a Fidesz-frakció is az eladók pártján áll, ezért, ha a trafikok tulajdonosai úgy gondolják, hogy a boltok üvegén lévő fólia gátolja az eladók biztonságát, akkor azt le kell venni. A törvényben nincs olyan előírás, ami a fóliázásra vonatkozna. Ha más jogszabályban van, támogatni fogják, hogy módosítsák – szögezte le.

A a kaposvári trafikos gyilkosság után Kaposvár polgármestere és több ellenzéki párt is követelte, hogy módosítsák azt a jogszabályt, aminek értelmében a 18 év alattiak védelmében le kell sötétíteni a dohányboltok kirakatát. Szerinte ugyanis ezzel megelőzhetőek lennének az ilyen tragédiák. 

A Népszabadság szerdai cikke szerint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényben a fóliázási kötelezettség valóban nem szerepel. Mindössze azt írják elő, hogy az utcáról ne lehessen látni, hogy a boltban milyen termékeket árulnak. Ez azonban megoldható lenne pusztán a polcok eltakarásával.

A fóliázás onnan ered, hogy a nemzeti dohányboltok megnyitásakor a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.  készített néhány látványtervet, hogy szerintük hogyan kéne kinézniük a trafikoknak. A megnyitó boltok pedig másolni kezdték ezeket.

Ugyanakkor egy debreceni trafiktulajdonos a Cívishírnek küldött nyílt levelében azt írja, hogy nem igaz, hogy nem kötelező a fóliázás. A boltján – amiben szeszes italt is árusítanak és szerencsejáték terminál is van – apró lyukacsos szitafóliával fedték be, ami kintről nem enged belátást. Másfél hónapja viszont náluk járt a Nemzeti Dohány Zrt. ellenőre, aki

elégtelennek találta a sötítítést, ezért utasított, hogy az ablakot és az ajtót belülről is fóliázzuk le. Hogy ez megtörtént, arról 10 napon belül (valamennyi irányból készített) fényképes dokumentációt kellett eljuttatnom részére a büntetés elkerülése végett. Hát ennyire nem kötelező a fóliázás.

 Rogán Antal szerda délutáni sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy a Fidesz-frakció támogat minden olyan lépést, ami a dohánybolti eladók biztonságát növeli.

Ezért, ha a trafikok tulajdonosai úgy gondolják, hogy a boltok üvegén lévő fólia gátolja az eladók biztonságát, akkor azt le kell venni.

Megismételte, hogy a törvényben nincs olyan előírás, ami a fóliázásra vonatkozna, de “ha más jogszabályban van, támogatni fogják, hogy módosítsák”.

Nem zárkózik el a kormányzat a trafiktörvény módosításától

A kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az MTI megkeresésére szerdán.
Az NFM írásos válasza szerint amennyiben bizonyítást nyer, hogy a tragikus kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között, a kormányzat a trafikosok védelme érdekében kész kezdeményezni a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény dohányboltra vonatkozó rendelkezésének mielőbbi módosítását az Országgyűlésnél.
A tárca közlése szerint arról, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, jogszabály vagy ajánlás írja-e ezt elő, illetékességből az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. fog tájékoztatni.
A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve.
A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmilyen olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.