Piacon árusította a penészes, lejárt szavatosságú termékeit – videó

Egy péteri kistermelőnél tartottak ellenőrzést április közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei. A helyszínen tapasztalt számos szabálytalanság miatt mintegy 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását és megsemmisítését rendelték el az ellenőrök. A termelő környékbeli piacokon, Péterin, Sülysápon és Diósdon árusította a termékeit.


Penészes szemeteskukában pácolta a termékeket, koszos üstökben ipari zsírt olvasztott a péteri kistermelő, akit a feldolgozó helyiségek, hűtők és füstölők kistermelői tevékenység alkalmatlansága miatt büntetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatósága.
Maga az üzem egy takarítatlan garázsban volt berendezve, ahol tyúkok mászkáltak a termékek között. A kistermelő az ellenőrzést megelőző három hétben az alapanyagokról, a gyártásról és az eladásról sem vezette a szükséges dokumentumokat, így termékei egyebek között a nyomonkövethetőség szabályainak sem feleltek meg.

Három környékbeli piacon, Péterin, Sülysápon és Diósdon árusította a termékeit. Mivel a kistermelők számára engedélyezett heti egy sertésvágásból nem tudta kielégíteni a vásárlók igényeit, ezért alapanyagokat például zsírszalonnát, sertés apróhúst, marhanyelvet vásárolt és ezeket a saját termékeibe bedolgozta.
Késztermékeket is vásárolt, többek között paraszt májast, füstölt oldalast és füstölt szalonnát, ezeket átcsomagolta és sajátjaként árusította a piacokon.

bolti májas

A garázsban berendezett üzemben talált 52 tétel közül 46 nem volt nyomonkövethető, 6 tételnek pedig lejárt a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési ideje. A szakemberek az ellenőrzés során többek között 2012 márciusában lejárt fokhagyma port és 2013 év elején lejárt kötözött sonkát is találtak. Legnagyobb mennyiségben étkezési zsírt (2883 kg-ot) kellett megsemmisíteni.

A NÉBIH összesen több mint 5700 kg alapanyag, félkész- és késztermék forgalomból történő kivonását rendelte el. A megsemmisített tételeket ekkora mennyiségben egy kistermelő ? normál esetben ? több mint 2 év alatt tudná előállítani.