Figyelem! “Unokás csalók” garázdálkodnak a környéken

Aljas trükkel próbálnak pénzt szerezni idős emberektől ismeretlen tettesek, akik Vecsésen, Üllőn, Maglódon és több Monor környéki településen is feltűntek az elmúlt hetekben. Ravasz csellel próbálják megtéveszteni idős áldozataikat, – eddig szerencsére kevés sikerrel, – de sajnos előfordult olyan eset, hogy egy idős asszonytól 1 millió forintot csaltak ki.Az elkövetők módszerére jellemző, hogy az esti órákban vezetékes telefonon keresik fel az idős embereket, majd magukat az unokájának vagy fiának kiadva próbálnak pénzt kicsalni a sértettektől.

Az egyik esetben feltűnt a sértettnek, hogy az igazi rokon hangjától eltérő orgánum szólt bele a kagylóba. Ekkor azzal védekezett a hívó, hogy autóbalesetet okozott, amelyben megsérült, felrepedt a szája, emiatt változott el a hangja. A történet folytatásaként az álunoka azt állította, az autóbaleset elszenvedői kigyúrt ?nehézfiúk?, akik addig nem engedik el a helyszínről, amíg a kárt meg nem fizeti. Ezért azonnal pénzre van szüksége, amiért elküld valakit a nagyszülőhöz. Hogy a színjáték hitelesebbnek tűnjön, a hívó sírást imitált. A férfi egymillió forintot kért a sértettől, állítása szerint ekkora összeg fedezte volna az okozott kárt. Előfordult olyan eset is, hogy az egyik éjszaka négy alkalommal is próbálkoztak a bűnözők. Szerencsére azonban a kiszemelt áldozatok gyanút fogtak, így sikerült elkerülni a bajt.

A rendőrség azt tanácsolja azoknak, akik hasonló helyzetbe kerülnek, azonnal hívják fel a hivatkozási alapként felhozott unokát, gyermeket, s ellenőrizzék le, hogy valóban megtörtént-e a baj.

telefonos csaló

Ne higgyenek a csalóknak! Ne adjanak ismeretlennek pénzt és hasonló esetben azonnal értesítsék rendőrséget!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válta, azonnal hívják a Monori Rendőrkapitányságot a 06-29/410-367-es telefonszámon, vagy tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 107-es, 112-es központi segélyhívószámok valamelyikén ? áll a Monori Rendőrkapitányság felhívásában.