Gyereknapon megnyílnak a tűzoltólaktanyák

A nemzetközi gyermeknap alkalmából május 31-én vasárnap országszerte megnyitja a tűzoltólaktanyákat a kicsik és szüleik előtt a katasztrófavédelem – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.Ily módon teljesülhet sok kisgyermek álma, hiszen úgy érezhetik, egy napra tűzoltóvá válnak a helyszíneken tartandó próbariasztásoknak köszönhetően – fogalmazott Mukics Dániel.
Elmondta: az érdeklődők május 31-én délelőtt tíztől délután négy óráig tekinthetik meg a tűzoltó-parancsnokságok, katasztrófavédelmi őrsök és önkéntes tűzoltó-egyesületek laktanyáit, kiállításait és speciális járműveit országszerte 330 helyszínen.
A gyerekek megismerhetik a tűzoltóautók speciális felszereléseit és megnézhetik a gyakran emlegetett feszítő-vágó eszközöket is.

monor tűzoltó
A gyermeknapon több próbariasztást is tartanak majd a tűzoltólaktanyákban, így az érdeklődők azt is láthatják, hogyan csúsznak le a tűzoltók a szertárba vezető csövön és öltöznek fel beavatkozóruhába másodpercek alatt, hogy a jelzést követő százhúsz másodpercen belül el tudjanak indulni a bajbajutottak megsegítésére – ismertette a programokat a helyettes szóvivő.
Hozzátette, hogy a katasztrófavédelmi gyermeknapon nemcsak a tűzoltólaktanyák nyílnak meg, hanem a Katasztrófavédelem Központi Múzeuma és annak vidéki kiállítóhelyei is várják a látogatókat.
Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitott laktanyák listája a következő linken érhető el: http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/filedb/hirek/3591/Helyszinek_2015.xls
A kiállításokról pedig a muzeum.katasztrofavedelem.hu weboldalon tájékozódhatnak a családok – közölte Mukics Dániel.