A vecsési gazdálkodók is kedvelték a Dutra traktorokat

Idén már harmadik alkalommal rendezték meg Kiskőrösön a Dutra találkozót, amely mára nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát. A rossz idő ellenére szép számmal gyűltek össze a Dutra traktorok és szerelmeseik.

  

A világszerte elismert magyar műszaki értelmiség remekei voltak a 70-es években a hazánkban gyártott Dutra traktorok különböző típusai. A neve: a Dutra márkanév első szótagja a ?dumper? (dömper) szóból, a második tag pedig a ?traktor? szó első három betűjéből jön. A mezőgazdasági üzemek előszeretettel alkalmazták őket, megbízhatóságuk, sokrétű felhasználhatóságuk, kis költséggel járó üzemeltetésük miatt. A világ mintegy ötven országában exportálták a sikeres magyar traktorokat, melyekből ma is közel kétezer üzemképes. Négy évtizede fejeződött be a gyártásuk.
Az egykori traktorosok elmondása szerint a ?Dutrás életérzés? megmaradt bennük, amit a mai csodagépek sem pótolhatnak. Ennek is köszönhető, hogy még ma is sokan dolgoznak ezekkel az elnyűhetetlen gépekkel.
Ennek a jegyében rendezték meg a hétvégén a Bács-Kiskun megyei Kiskőrösön a III. Dutra Traktorok Nemzetközi Találkozóját, melyet a helyi baráti kör szervezett. A ?seregszemlére? mintegy nyolcvan különböző típusú féltve őrzött Dutra és gazdája jött el népes kísérettel, a színes és látványos programokat kínáló rendezvényre.
A település belvárosában megtartott felvonulásukra több ezer érdeklődő jött el.