Hungaricana – A digitalizált történelem

A Hungaricana a magyar levéltárak, könyvtárak digitalizált gyűjteményeit egyesíti. A folyamatosan bővülő Hungaricana összevont közgyűjteményi portálon 20 millió oldalnyi anyag, 5 millió térkép, 5 millió eddig ismeretlen kép és ugyanennyi bibliográfiai adat áll a látogatók rendelkezésére. Elképesztő kincsekre bukkanhat az ember akár a saját felmenőiről, lakóhelyéről is. Vecsésre rákeresve több mint 2800 találatot ad ki az adatbázis.Magyarországon eddig nem létezett olyan projekt, amelyben múzeumok, könyv- és levéltárak együtt jelentek volna meg, míg a Hungaricanára eddig 48 múzeum, 20 levéltár és 20 könyvtár anyaga került fel – mondta a portál szerdai budapesti bemutatóján a projekt szakmai megvalósítását végző Országgyűlési Könyvtár igazgatója. Markója Szilárd hozzátette: az április óta elérhető Hungaricanához csatlakozott például az Magyar Tudományos Akadémia könyvtára, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) vagy a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), ráadásul a különböző múzeumi, könyv- és levéltári tartalmak egymásra hivatkozva jelennek meg.
Kenyeres Istvánnak, a projektben közreműködő Fővárosi Levéltár főigazgatójának elmondása szerint az okostelefonon és tableten is futó hungaricana.hu-n az NKA által támogatott pályázatok mellett számos más forrásból finanszírozott adatbázis is elérhető.

régi vecsés
Somfay Örs, a portál informatikai fejlesztését végző Arcanum marketing igazgatója kiemelte, hogy a Hungaricana folyamatosan bővül, mind adatállományban, mind témakörökben.
A kereshető adatállományból kiemelték többek között az FSZEK teljes, 1873-1928 közötti budapesti lakcímtárát, az OSZK Régi Magyar Könyvek gyűjteményét, de elérhető a teljes magyar kataszteri térképállomány, első világháborús hadszíntéri térképek, Kitaibel Pál herbáriuma és mintegy 210 ezer történelmi képeslap is, részletes adatleírásokkal.
A Hungaricanára eddig 1,2 millió közjegyzői, árvaszéki peres irat, végrendelet került fel több millió személyre vonatkozó adattal, így a portál a családfa-kutatók kincsesbányája lehet – hívta fel a figyelmet Kenyeres István.
Mint megjegyezte, az adatbázisból kikereshető Ybl Miklós összes terve, a teljes magyarországi középkori okleveles anyag, a Mária Terézia-kori úrbéri tabellák – azaz az első “népszámlálás” dokumentumai -, de integrálták a Mapire-t is, amely a Habsburg Birodalom történelmi térképeinek közös nemzetközi oldala.
A Hungaricana nagy sebességű keresőprogramja akár 100 ezer találatot is megjelenít egy másodperc alatt, és a közös keresést is lehetővé teszi a metaadatokban vagy a pdf dokumentumokban is – mutatta be a honlapot Kenyeres István.

Vecsésre több mint 2800 találatot ad ki az adatbázis

Elképesztő kincsekre bukkanhat az ember akár a saját felmenőiről, lakóhelyéről is. Vecsésre rákeresve több mint 2800 találatot ad ki az adatbázis, sok térképet, régi képeslapokat és  nagyonj sok levéltárakba tárolt dokumentumot, érdemes átböngészni.
www.hungaricana.hu

 

Nagy Budapest terv 1930

Budapest és közvetlen környékének várostervezési térképe az 1930-as évekből: Nagy-Budapest terve (Vecsés és Dunaharaszti bevonásával) forrás: www.hungaricana.hu