Életfogytiglant kért az ügyészség a gyáli gyilkosra

Megkezdődött a Budapest Környéki Törvényszéken pénteken annak a férfinak a pere, aki a vád szerint szeretője tudtával és jelenlétében 2013-ban megölte volt rablótársát annak gyáli otthonában – tájékoztatott a törvényszék szóvivője.Koszta János közölte: a megyei főügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel és más bűncselekménnyel vádolja a párost, és a most 29 éves elsőfokú vádlottra életfogytiglan kiszabását indítványozta.
Az első tárgyaláson sem A. Gyula, sem a 21 éves O. Elizabet másodrendű vádlott nem tett vallomást.
A vádirat szerint a páros 2013 májusában került közel egymáshoz, akkor a férfi már körülbelül két hónapja ismerte a 40 éves későbbi sértettet, aki prostituáltként dolgozott.
A. Gyula később abban állapodott meg az egykori prostituálttal, hogy rablásokat fognak elkövetni az előre eltervelt szereposztás szerint. A férfi megy be a pénzintézetekbe és szerzi meg a pénzt, a nő pedig sofőrként asszisztál, nemcsak a helyszínre viszi őt, hanem a menekülését is segíti. 2013 tavaszától több rablást kíséreltek meg így, és többször sikerült is kisebb-nagyobb zsákmánnyal távozniuk.

gyáli gyilk

A rablópáros 2013 augusztusában Horvátországba utazott, ahol egy benzinkúttól fizetés nélkül akartak távozni, ezért a horvát hatóságok elfogták őket. A nőt csaknem két hétig Rijekában tartották fogva. Amikor szeptemberben hazajöhetett, a férfi felelősségre vonta őt, mert szerinte a nő elfogásukkor nem tett úgy, mintha nem ismerné őt, ezért neki is kellemetlensége támadt a horvát hatóságokkal.
Mivel a férfi megbízhatatlannak tartotta a nőt, aki nem egyszer kibeszélte a közös rablások részleteit, úgy döntött: megöli a társát. 2013. szeptember 2-án éjszaka a nő gyáli otthonában tablettákkal elkábította a sértettet, majd megfojtotta. Eközben a szeretője, a másodrendű vádlott – aki tudott a gyilkossági tervről – a szomszéd szobában tartózkodott, de semmit sem tett az emberölés megakadályozása érdekében, és segítséget sem hívott.
A holttestet közösen egy franciaágy ágyneműtartójába tették, majd az ágyra párnákat és ágyneműket halmoztak. A meggyilkolt nőre csak mintegy fél év múlva, 2014. január 30-án találtak rá a hozzátartozói.