Itt hűsölhetünk a környéken

Pest megyében a strandokon kívül kilenc bányatóban és a Duna négy szakaszán engedélyezett a fürdőzés.A megye közel negyven bányatavából kilenc – Dunavarsány, a délegyházi 2-es, 4-es és 6-os tavak, Dunaharaszti, Áporka, Kiskunlacháza és Pócsmegyer – területén engedélyezett a strandolás. A dunaharaszti és a budakalászi Omszki-tó egy részén lehetőség van a motoros vízi sporteszközök használatára, de az Omszki-tóban tilos a fürdőzés.
A fürdésre engedélyezett területet az önkormányzat hozzájárulásával az ÁNTSZ Kistérségi Intézete jelöli ki. Ezeken a területeken kéthetente ellenőrzik a víz minőségét, valamint van mosdó, zuhanyzó, hulladékgyűjtő és mentésre, elsősegélynyújtásra kiképzett személyzet. Ezzel szemben a fürdésre nem engedélyezett területeken nincsenek kiépített mellékhelyiségek, öltözők és elegendő szemétgyűjtési lehetőség, továbbá az elsősegélynyújtás sem megoldott.

Rukkel-tó, Dunavarsány

Rukkel-tó, Dunavarsány

 

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, szabálysértést követ el és 5-150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A helyszíni bírság összege ebben az esetben is 5-50 ezer forint közötti összeg. Szabálysértési bírságot a rendőrség, a közterület-felügyelők, a természetvédelmi őr és az önkormányzati természetvédelmi őr szabhat ki. Fürdésnek számít az úszás mellett a játékcsónak, a vízibicikli, valamint a banánhajó vízen történő használata és az ezekről történő vízbeugrálás. Gyermekekkel érkező családok számára nagyon fontos tudni, hogy hat éven aluli vagy úszni nem tudó 12 év alatti gyerek csak szülői felügyelettel fürödhet szabadvizekben ott, ahol a fürdés megengedett.

A jogi következmények mellett nagyon fontosak az élettani, egészségügyi következmények, ugyanis a bányatavak jellemzője, hogy néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín melegszik fel. A hirtelen vízhőmérséklet csökkenés könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást. Fertőzésveszéllyel is számolni kell, hiszen a víz minőségét nem ellenőrzik rendszeresen, ezért nagyon sok veszélyes hulladék és méreganyag kerülhet a vízbe. Ezen kívül a mederben előfordulhatnak olyan tárgyak, amelyek könnyen okozhatnak sérülést.

A Dunán Dunabogdány, Göd-alsó, Göd-felső, valamint Ráckeve területén találhatók fürdőzésre kijelölt helyek. Aki a folyóban a fürdőzésre vonatkozó szabályokat nem tartja be, ugyanolyan jogkövetkezményekkel számolhat, mint a bányatavak esetében.

Bűnmegelőzési ajánlások strandoláshoz:

  • ha lehetőség van rá, használják a csomagmegőrzőt és annak kulcsát tartsák magunknál;
  • az autóval érkezők ellenőrizzék, hogy a járművet bezárták-e rendesen és fontos, hogy semmilyen nagyobb értéket ne hagyjanak szem előtt, még az utastérben és az ülés alá becsúsztatva se;
  • lehetőleg ne vigyenek magunkkal nagy értékű ékszert, műszaki cikkeket;
  • ha mégis visznek magunkkal nagyobb értékű tárgyakat, azokat zárható táskába tegyék, és amíg fürdenek, mindig legyen, aki vigyáz rá a parton;
  • lehetőleg annyi pénzt vigyenek magunkkal, amennyit feltehetően aznap el fognak költeni.

Ezekre a szabályokra a gyermekek figyelmét is hívják fel! Fontos, hogy ők is ismerjék az ingyenesen hívható 107, illetve 112 központi segélyhívó telefonszámokat. Amennyiben rendőri intézkedésre okot adó esemény történik, akkor haladéktalanul értesítsék a rendőrséget.