A többségnek elege van a vasárnapi zárva tartásból

Míg tavasszal többségben voltak a boltzár támogatói, május végén már a kormánypárti szavazók sem örültek neki, hogy zárva vannak az üzletek a hét utolsó napján – derült ki a Medián felméréséből.

Pártállástól függetlenül, minden társadalmi csoport ellenzi a vasárnapi zárva tartást – derült ki a Medián május végi közvélemény-kutatásából. Az intézet 1200 embert kérdezett meg arról, 72 százalékuk gondolta úgy, hogy az üzleteknek vasárnap is nyitva kellene lenniük.

market centrál

Érdekesség, hogy a zárva tartást pártállástól függetlenül ellenzik, sőt a legnagyobb mértékben éppen a kormánypárti szavazók véleménye változott meg. A Fideszesek körében márciusban még kisebbségben voltak a vasárnapi nyitva tartás hívei (45 százalék), májusra azonban már közel kétharmadosra nőtt az arányuk.

Nőtt a forgalom

A kormány adatai szerint átlagosan több mint másfél milliárd forinttal nőtt naponta a háztartások fogyasztása a kötelező vasárnapi pihenőnap márciusi bevezetése óta.

Szatmáry Kristóf miniszteri biztos néhány hete azt mondta, az online pénztárgépekből nyert adatok jól mutatják, hogy a polgárok több árucikket vásárolnak a hat nap alatt, mint korábban egy teljes héten.

Tavasszal még támogatták

Tavasszal, a boltzár bevezetésekor három közvélemény-kutató intézet is megkérdezte az embereket, mi a véleményük a törvényről. Akkor az Ipsosnál 64 százalék, a Mediánnál 62 százalék, a Tárkinál 59 százalék volt a vasárnapi zárva tartás támogatóinak aránya -írja az Origo