BUD Klaszter néven társulás alakul a repülőtér térségének fejlődéséért

Társulást hoznak létre a Liszt Ferenc-repülőtér térségének gazdasági és infrastrukturális fejlődésének felgyorsítására az érintett önkormányzatok, a Budapest Airport Zrt. és a HungaroControl.A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér Térség- és Gazdaságfejlesztési Klaszter néven megalakuló szerveződés legfőbb célja, hogy felgyorsítsák a korábban megálmodott Airport City megvalósulását, vagyis, hogy a repülőtéri gazdasági tevékenység bővülésével együtt dinamikusan fejlődjön a régió is. A térségi együttműködéstől elsősorban azt remélik, hogy a budapesti repülőtér és közvetlen környezete kiemelt figyelmet kaphat az országos és regionális fejlesztések során.

A Klaszter fontos célkitűzése ugyanis, hogy a budapesti repülőtér Magyarország gazdasági növekedésének egyik fontos szereplőjeként megerősítse vezető pozícióját a régióban. A térség fejlesztésének külön aktualitást ad, hogy a magyar főváros 2017-ben vizes VB-t rendez, 2020-ban labdarúgó EB mérkőzéseknek ad otthont, 2024-ben pedig az olimpia házigazdája szeretne lenni. Így rövid időn belül szükségessé válhat néhány régóta megálmodott fejlesztés, beleértve a repülőtéri gyorsforgalmi út felújítását és a 2. Terminál kötöttpályás kapcsolatának megteremtését.

A Budapest Airport Konzultációs Bizottság mai ülésén a kezdeményezők szándéknyilatkozatot írták alá. A megbeszélésen az érintett önkormányzatok vezető tisztségviselői mellett a Budapest Airport szakmai, üzleti és kormányzati partnerei is rendszeresen részt vesznek.

A szándéknyilatkozat aláírói Ughy Attilát, Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat polgármesterét kérték fel a Klaszter létrehozásával kapcsolatos teendők koordinálására. A Klaszter a térségben a területfejlesztés és helyi gazdaságélénkítés érdekében jön létre, ezért a repülőtérhez kötődő állami, önkormányzati és piaci szereplők, intézmények és gazdasági társaságok felé egyaránt nyitott kezdeményezés. Az alapító tagok között a XVIII. kerületi önkormányzat mellett helyet kapott a Fővárosi és a Pest megyei Önkormányzat, Vecsés Város és a légiforgalmi irányításért felelős HungaroControl is.

Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere és Jost Lammers, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója (b-j) miután társulási megállapodásról írtak alá szándéknyilatkozatot a Liszt Ferenc-repülőtér 1-es terminálján 2015. július 2-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Tábori Ferenc, Vecsés alpolgármestere, Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere és Jost Lammers, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója (b-j) miután társulási megállapodásról írtak alá szándéknyilatkozatot a Liszt Ferenc-repülőtér 1-es terminálján 2015. július 2-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi

?Nagy öröm számunkra, hogy a térség politikai vezetőivel végzett közös munka eredményeként új lendületet kaphat a repülőtéri régió fejlődése, amely a repülőtér, a szomszédos települések, a főváros, valamint az egész nemzetgazdaság kiemelt közös érdeke.? – fogalmazott az esemény alkalmával Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

?A repülőtér és a környező települések együttműködése eddig is kimondottan sikeresnek tekinthető, amelyet egyebek mellett számos eredményes közös kezdeményezés is bizonyít, de különösen fontosnak tartom, hogy hamarosan intézményes keretek között folytathatjuk a regionális fejlesztések érdekében megkezdett koordinációt, amelynek irányítását örömmel vállaltuk el.? – hangsúlyozta Ughy Attila, a klaszter létrehozását kezdeményező XVIII. kerület polgármestere.