Tigáz helyett Főgáz

2016. október 1-jéig a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik az állami Főgáz – közölte a társaság a közleményében.Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. irányítása alatt álló Főgáz ajánlatát találta alkalmasnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), így a jövőben ez a társaság láthatja el a lakossági gázszolgáltatási piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit is. A Tigáz mintegy 1,2 millió fogyasztója 2016. október 1-jéig kerül át a Főgázhoz, amely így a jövő év végére már 3,3 millió ügyfelet lát el gázzal, és ezzel a teljes magyar lakosság földgázszolgáltatójává válik.

Augusztustól immár a Főgáz Zrt. látja el a Magyar Telekom egyetemes szolgáltatásra jogosult lakossági földgázfelhasználóit, ezzel közel 60 ezer fogyasztó került át sikeresen a nemzeti közmű-szolgáltatási rendszerbe.

2016 végére a Főgáz lesz az ország egyetlen egyetemes földgázszolgáltatója, a MEKH döntése értelmében a nemzeti közműszolgáltatás részeként működő társaság veszi át:

  • az E.ON Energiaszolgáltató Kft. több mint 600 ezer ügyfelét legkésőbb 2016. január 1-jétől,
  • a GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. 750 ezret meghaladó fogyasztóját legkésőbb 2016. július 1-jétől,
  • a Tigáz Zrt. mintegy 1,2 millió földgázfelhasználóját legkésőbb 2016. október 1-jétől.

A tájékoztatás szerint a földgázellátásról szóló törvény értelmében, az átvétel időpontjában az átadó egyetemes szolgáltató és az átvétellel érintett felhasználók közötti egyetemes szolgáltatási szerződés megszűnik, egyúttal az érintett felhasználók és a Főgáz, mint átvevő egyetemes szolgáltató között határozatlan idejű egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, földgáz egyetemes szolgáltatás biztosítására.
A Főgáz megkapja az átvételben érintett ügyfelek átlagos fogyasztási adatait azért, hogy a jövőbeni számlázásuk megfelelő legyen. Az átvevő szolgáltató felhasználók személyes adatait a vonatkozó törvényi előírások szerint kezelheti – olvasható az ENKSZ közleményében.

Ezzel párhuzamosan megkezdődött az állami áramszolgáltatás kialakítása is. Mint Horváth Péter, az ENKSZ elnök-vezérigazgatója nyilatkozta, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak annak érdekében, hogy a jövő év elején a nemzeti közműszolgáltatás keretében már villamosenergia-szolgáltatást is igénybe vehessenek a fogyasztók.

A rezsicsökkentés bevezetése óta a döntően külföldi tulajdonban lévő közműszolgáltatók veszteségessé váltak, miközben a fogyasztók az elmúlt években több 10 milliárd forint tartozást halmoztak fel, és ez csak csekély mértékben apadt az alacsonyabb tarifáknak köszönhetően. A kormány most azt ígéri, hogy a hatékonyabb gazdálkodásnak köszönhetően az állami közműszolgáltató nemcsak nyereséges lesz, de a profitot újabb rezsicsökkentésre fogja fordítani.

gázár

A korábbi szolgáltatók hajthatják be a gázszámla-tartozásokat

A Főgáz Zrt. nem tárgyalt a gázszámla-tartozások elengedéséről, átvételéről a többi földgázszolgáltatóval, így a fogyasztók átvétele után is a korábbi szolgáltatónál maradnak a tartozások, amit utóbbiak jogi eszközökkel is behajthatnak.
Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató szakmai irányítása alatt álló Főgáz Zrt. tájékoztatása szerint az átvétel szabályairól a földgázellátásról szóló törvény rendelkezik.
Amennyiben az átadó cég hátralék miatt korábban kikapcsolta a fogyasztót a szolgáltatásból, akkor az átvevő cég csak akkor kapcsolja vissza a szolgáltatást, ha a felhasználó rendezi az átadó cégnél a tartozását.
A Főgázhoz tehát tartozás nélkül kerülnek át a fogyasztók és a szolgáltatás folyamatosan biztosított lesz, de a tartozás a régi szolgáltató felé továbbra is fennáll – olvasható a közleményben.
A közműszolgáltató cég emlékeztetett, hogy a fogyasztók átvételével kapcsolatban a Főgáz nem végez rendkívüli gázmérő-leolvasást, illetőleg mérőcserét, vagy bárminemű műszaki beavatkozást. Az állami gáztársaság részéről ilyen megkeresésre az ügyfeleknek nem kell számítaniuk, személyes megkeresés esetén a Főgáz  munkatársai előre egyeztetett időpontban jelennek meg.
Hozzátették: a területileg illetékes elosztó társaságok meghatározott ügyfélkörnél végezhetnek rendkívüli leolvasást, amelyről az érintetteket előzetesen írásban tájékoztatják. Szintén a területileg illetékes földgázelosztók felelőssége a szabálytalan földgázvételezés jogkövetkezményeinek érvényesítése és behajtása.