Idén 15 éves a Vecsési Káposztafeszt

Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat szeptember 26-27?én immár 15. alkalommal rendezi meg országos hírű gasztronómiai fesztiválját, a Vecsési Káposztafesztet. A jubileumi évre való tekintettel a fesztivál idén kétnapos lesz.
Az ország legkiválóbb kézműves kiállítóit sikerült megnyernünk a rendezvényre, törekedtünk arra, hogy a készítők, az őstermelők nagyobb számban vegyenek részt, mint a hasonló termékeket forgalmazó kereskedők. A feszt engedélyeztetése rendben halad, az idei évben is számos forgalomkorlátozásra kell számítani a két napon. Igyekszünk a lakosság és a vendégek számára is megtalálni a legideálisabb megoldást ? adták hírül a szervezők a Vecsési Tájékoztató augusztusi számában.

káposztafeszt

Az idei főzőversenyre jelentkezni augusztus 20-ától szeptember 10-éig a www.vecsesikaposztafeszt.hu oldalról letölthető, valamint a kulturális központban és a könyvtárban hozzáférhető jelentkezési lapon lehet. A helyek kiosztása, korlátozott számban, érkezési sorrendben történik. A főzőverseny keretén belül évről évre egyre különlegesebb ételeket ismerhetünk meg, melynek egyetlen kritériuma, hogy tartalmazza a messze földön híres káposztát. A főzőversenyen kizárólag káposztás főételek nevezhetők, mely kóstoltatásáról a résztvevőknek gondoskodni kell. Az idei főzőverseny zsűri elnöke Sági Szilárd ?gasztrokibic? lesz.

A fesztre látogat és fellép a Szári Német Nemzetiségi Tánccsoport, valamint a Leányvári Német Nemzetiségi Néptánccsoport.

Idén is látogatható lesz a Vecsési Tájház, valamint a Bálint Ágnes Emlékház.

A színpadon zajló programokon kívül a téren Frühwirth Mihály helytörténeti kiállítása látható, kézműves foglalkozások, ingyenes egészségügyi szűrés, Dirndl ruhabemutató, káposztapucoló verseny várja majd az érdeklődőket.

A rendezvényen ebben az évben is keresik a legjobb vecsési savanyúságot, valamint az ország legnagyobb káposztáját. A színpadi programok idén is két színpadon zajlanak. A programról bővebben a szervezők később adnak tájékoztatást.

Programelőzetes a biztos fellépőkről: REPUBLIC, HONEY BEAST, MYSTERY GANG, SUPERNEM, PASO (Pannonia Altstar Ska Orchestra), KELEMEN KABÁTBAN, LOHR KAPELLE.

A vecsési savanyú káposzta 2015. április 23-án kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba.
www.vecses.hu