Elsődlegessé vált a Ferihegyi vasút megépítése

Fónagy János államtitkár szerint kiemelten fontos, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az ország legtöbb pontjáról megbízhatóan megközelíthető legyen, ezért is fontos az országos vasúti hálózatba való bekötése.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az Airport-metropolisz-régió – Gazdaság- és térségfejlesztés a Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér térségében című pénteki konferencián kifejtette: a gazdasági válság után a vasúti forgalom visszaállt a 2006 előtti szintre, a légiközlekedés pedig négy-hatszoros emelkedést mutat. Ezért is fontos a légiközlekedés, és ehhez kapcsolódóan a repülőtér és környékének fejlesztése, ebbe kapcsolódik a vasúti kapcsolatok javítása is, amelyet a kormány nevesített is a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus pályázatai között.
Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a konferenciát szervező klaszter tagjai felismerték: olyan térségről van szó, amely jelentős potenciállal rendelkezik, amit ki kell használni.

vonat flirt
Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy a hosszútávú fejlesztésekben is helyet kapott a repülőtér és a város közötti kapcsolatok fejlesztése, és konkrétumként említette, hogy 2018-ra mintegy 9 milliárd forintból szintbe hozhatják és egymásba nyithatják a jelenleg egymás mellett, elkülönülten futó gyorsforgalmi utat és a Gyömrői utat.
Ughy Attila, Budapest XVIII. kerületének polgármestere azt mondta, az érintett kerületeknek össze kell fésülniük a különféle fejlesztési elképzeléseket, és el kell érniük, hogy ezek az arra legalkalmasabb helyszínen valósuljanak meg. Hozzáfűzte: emellett az együttműködések intézményesítésére van szükség, ezért több kétoldalú megállapodást is kötöttek, áttörést viszont csak a térségi összefogás hozhat.
A repülőtér vasúti kapcsolatának fejlesztéséről Vitézy Dávid közlekedési szakértő elmondta: Bécsben korábban csak a város és a repülőtér közötti vasút működött, amely utasforgalmilag megbukott, ezeket a vonatokat most az ország nyugati feléből érkező vonatok repülőtérre irányításával pótolják. Mint mondta, ebből a példából tanulva Budapesten is egy olyan szárnyvonal kialakítása lehet életképes, amely visszacsatlakozik a fővonalba.
A Budapest Repülőtéri Régió Klaszter megalakulásáról az idén júniusban írt alá szándéknyilatkozatot Budapest XVIII. kerülete, Vecsés, a Budapest Airport, Budapest, Pest megye és a HungaroControl Zrt., hogy a repülőtér és térségének terület-és gazdaságfejlesztését felgyorsítsák.

 

Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://www.vecseshirek.hu/2015/10/02/elsodlegesse-valt-ferihegy-vasuti-megkozelithetosegenek-kiepitese/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19