Romlott húsból készült a menza – videó
Egy Pest megyei menzakonyháról gyerekek tányérjára is juthatott azokból az élelmiszerekből, amelyet a Nébih emberi fogyasztásra alkalmatlannak talált.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a közétkeztetést végző TS Gastro Kft.  ceglédi konyháján több mázsa lejárt fogyaszthatósági és minőség megőrzési idejű, továbbá jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszert talált és foglalt le. A  Nébih szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint várhatóan több százezer forint lesz a bírság. Az albertirsai székhelyű cég másik két konyháján elvégzett ellenőrzések során a szakemberek nem találtak problémát.
Az érintett céget korábban nem ellenőrizték, a mostani ellenőrzésre a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága által végzett előzetes kockázatértékelés és adatgyűjtés alapján került sor.


A ceglédi konyhán az ellenőrzés során a felhasznált élelmiszerek között – elkülönítés vagy megjelölés nélkül – egyebek mellett több mint 80 kilogramm lejárt fogyaszthatósági idejű húst, húskészítményt találtak. A lefoglalt áru mennyisége meghaladja a 240 kilogrammot. Az épület helyiségeinek állapota szintén nem felelt meg az előírásoknak. A konyhában a falak csempehiányosak, az ajtók és tároló szekrények sérültek, takaríthatatlanok voltak. A húselőkészítőben a mosogatóba a szennyvíz elvezetője csepegett. A raktárban közvetlenül a padozaton tárolták az élelmiszereket.
A hivatal információi szerint a cég 3400 adagos konyhával dolgozik, mely körbe gyermekétkeztetés is tartozik, illetve több intézménynek szállít. A Napi.hu kérdésére a Nébih közölte: egyértelműen nem zárható ki, hogy az ellenőrzést megelőzően nem kerülhetett lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagból a közétkeztetésbe, viszont emberi megbetegedésről nincs információja a hivatalnak.

A Nébih a lejárt és nem nyomon követhető élelmiszereket megsemmisítette.