Így csaltak ki pénzt a monori “unokázós” csalók

Honlapunkon már korábban beszámoltunk arról, hogy négy monori férfit fogtak el a zsaruk, akik a megalapozott gyanú szerint vonalas telefonon vadásztak idős áldozataikra. Elhitették a gyanútlan nyugdíjasokkal, hogy egyik rokonuk bajban van, pénz kell neki.

Idős emberek hiszékenységét, bizonytalanságát és rossz hallását használták ki a Monoron és környékén áldozatokat szedő csalók.

intezkedo_mektosok_2 (1)

Október 11-én 10 óra és 14 óra között háromszor csöngött egy 80 éves monori férfi vonalas telefonszáma. A telefonáló nő az idős úr unokaöccse élettársaként mutatkozott be. Pénzt kért „gépekre”, majd felajánlotta, hogy személyesen megy el az összegért. Még aznap délután megjelent egy asszony a magányosan élő nyugdíjas házánál, átvett tőle félmillió forintot, majd köddé vált. Hamarosan kiderült, kamu volt a történet, a megtört idős ember feljelentést tett a Monori Rendőrkapitányságon.
A történet november 12-én egy 80 éves monori nővel is megismétlődött volna, ha nincs résen. Az idős asszonyt az unokájaként  bemutatkozva hívta fel és pénzért könyörgött egy férfi 9 óra tájban, nem sejtve, hogy a megnevezett családtag már nem él. A trauma hatására a nagyszülő lecsapta a telefonkagylót. A csalók rövidesen villanyóra-leolvasóként is próbálkoztak, a karakán idős hölgy ismét megszakította a hívást, majd feljelentést tett a rendőrségen. A telefonos svihákok ügyében indult nyomozás már jelentős erőkkel folyt a monori kapitányságon, amikor újabb feljelentés érkezett: egy 85 éves péteri asszonyt rövidített meg november 28-án az álunokája megbízásából érkezett pénzpostás.

– Szia, mami! – így köszönt a feljelentés szerint a telefonáló a későbbi sértettnek, aki eleinte furcsállta unokája hangját – avatott be a részletekbe Kiss Gábor alezredes, a Monori Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője. – Meg is kérdezte tőle, hogy fáj-e a torka, erre az álunoka helyeselt, majd hosszasan elbeszélgettek. A telefonáló megkérdezte, hogy a látogatásakor mit vigyen a nagymamának, aki gyümölcsöt kért. Ezután a férfi rátért a lényegre: közölte a nagyszülővel, hogy Vecsésen vásárol karácsonyi ajándékokat egy boltban, de elfogyott a pénze, kellene neki háromszázezer forint. Sajnálkozott, hogy fizetés nélkül nem engedik ki az üzletből, ezért egy barátját küldi a pénzért. A hívást követően az asszony a ház előtt átadta a kölcsönkért összeget egy oda érkező, a telefonhívásra hivatkozó férfinak. Miután kiderült a csalás, az asszony egyik rokona tett feljelentést.

akciora_keszultek_0

A rendőrség azonosította az elkövetőket, és múlt hétfőn elfogtak négy monori férfit. Egy időben jelentek meg a lakásukon, de csupán hármukat találták otthon. Náluk házkutatást is tartottak. Negyedik társuk később önként jelent meg a rendőrségen.
Idős kor vagy fogyatékosság miatt korlátozottan cselekvőképes személy sérelmére elkövetett csalással gyanúsítják őket. Egyikük szabadlábon védekezhet – írja a Zsaru Magazin.

– Nem kizárt, hogy a nyomozás során további sértetteket találunk, az elkövetői kör is bővülhet. Amennyiben így lesz, további elfogásokat tervezünk – summázott Kiss Gábor alezredes.