Majdnem minden üzlet zárva lesz négy napig

Változik a korábban megszokott karácsonyi bevásárlás rendje. Az új nyitva tartási szabályok szerint december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12-kor kötelesek bezárni az üzletek, áruházak, majd 25-én, 26-án is zárva lesznek a boltok, sőt 27-én vasárnap is – hívta fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség hétfőn.

    kereskedelem_bolt_zarva

A szervezet közleménye szerint december 24-én az élelmiszerboltok általában még nyitva lesznek, de sok iparcikk üzlet erre a rövid időre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok élelmiszerboltjai a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító üzletei általában 9-kor.
December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek, illetve az általános szabályozás szerint december 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki.
Az OKSZ felidézte, a jogszabályok alapján a kötelező zárva tartás alól kivételt jelentenek a benzinkutak, ügyeleti rendben a gyógyszertárak, a piacok, a helyi termelői piacok, a vásárok, a vasúti és autóbusz pályaudvarok, repülőterek üzletei, illetve a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ha a tulajdonos, vagy segítő családtag áll a pult mögött.
Hajnali fél öt és 12 óra között nyitva tarthatnak még a kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket árusító üzletek, az újságot árusító üzletek 50 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, amelyben az árbevétel legalább kétharmada az újságok értékesítéséből származik, valamint a virágot árusító üzletek 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel, ahol az árbevétel legalább kétharmada a virágok, dísznövények értékesítéséből származik.

  

A különböző szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok nyitva tartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket.
A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárva tartási tilalom.
Az általános szabályozás szerint az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni.
Az OKSZ szerint várhatóan december 28-án elindul a nem megfelelő ajándékok cseréjének rohama. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő a kereskedőknek, de kialakult az a gyakorlat, hogy az ünnepek után néhány napig kicserélik az ajándékokat, illetve megengedik az áru értékének levásárlását. A csere feltétele a nyugta megléte és az ajándék sértetlensége.
A minőségi reklamációkat változatlanul a szavatosság, jótállás szabályai szerint kell a boltoknak intézniük ilyenkor is – hangsúlyozta a kereskedelmi szövetség.
A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt termékeket a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. Ebben az esetben 14 naptári napról van szó, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak. A 14 napos elállási jog az Európai Unió bármely webáruházára egységesen kötelező – ismertette az OKSZ.