Illegális CNG kút bukott le Vecsésen – videó

Egy vecsési telephelyen rajtaütést és azzal egy időben Dömsödön egy cégnél és magánháznál házkutatást tartott a rendőrség. Gázvezetékből lopott földgázt töltöttek átalakított autóikba. A gyanú szerint jó ideje ingyen közlekedtek, de sokat kockáztattak. Nemcsak azért mert a vezetékek megcsapolása bűncselekmény, hanem azért is, mert a házilag barkácsolt berendezéseikkel bármikor felrobbanhattak volna.

Szellák Norbert, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felderítési osztályvezetője az M1 Kékfény című műsorában elmondta: a múlt héten mindhárom helyszínen illegális gáztöltő állomásra utaló szerkezeteket, kompresszorokat, töltőfejeket, illetve olyan gáztartályok találtak, amelyekben CNG-gázt – nagynyomásúra sűrített földgázt – tároltak.
Az ellopott gázt a fő gázvezetékről – mérve vagy méretlenül – kompresszor segítségével a helyszínen besűrítették és puffertartályokban tárolták. Hozzátette: az elsődleges információk szerint a cég, illetve magánszemélyek tulajdonában lévő gépjárműveket tankoltak a CNG-gázzal.A Kékfény úgy tudja, Vecsésen egy taxis cég használta az illegális CNG töltőállomást. A dömsödi családi háznál egy garázsban is működött egy kisebb kompresszor. Klenáncz József  mézhamisítással és pancsolással többször hírbe hozott vállalkozó telephelyén a rendőrség gyanúja szerint a céges autókat tankolták.
Többször volt már rá példa, hogy az ilyen kompresszorok, illetve az illegálisan átalakított gépkocsik felrobbantak, mondta Szellák Norbert.

Vecsésen és Dömsödön szerencsére nem történt tragédia, de a rendőrség szerint folyamatos lehetett a robbanásveszély, amivel az elkövetőknek számolniuk kellett. Ezért felmerülhet a közveszély okozásának gyanúja is.

A bizonyítás azonban nem lesz egyszerű. A jogszabályok szerint, ameddig nem robban fel egy illegális CNG töltőállomás, pusztán a megléte nem bűncselekmény. Ebben az ügyben a lopást is nehéz lesz bizonyítani, mert a rajtaütéskor a készülékek nem üzemeltek. A kerülővezetékek kiépítése – amelyen át a gázt lopták – sem számít önálló bűncselekménynek. Könnyen lehet, hogy a mostani helyzetben a felelősök kisebb büntetéssel megúszhatják. A rendőrség egyelőre egy embert, K.József vállalkozót gyanúsított meg kisebb értékre elkövetett lopással.