Óvatosan a szilveszteri tűzijátékokkal

A pirotechnikai eszközök használatának veszélyeire hívta fel a figyelmet a szilveszter közeledtével a rendőrség. A bemutatóval egybekötött hétfői, budapesti sajtótájékoztatón arra figyelmeztettek, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni, mert komoly sérüléseket okozhatnak, és ügyelni kell a megfelelő tárolásukra is. Petárdázásért akár 150 ezer forintos pénzbírság is kapható!
Huszák András, a Készenléti Rendőrség tűzszerész szolgálatának készenléti osztályvezetője kiemelte, hogy pirotechnikai eszközöket csak ellenőrzött, engedélyezett helyen szabad venni. Jelezte: a termékeken lennie kell a többi között magyar nyelvű használati utasításnak.
Azt mondta, “csomagtartóból, kapualjból vagy piacon, vásárokon” senki ne vegyen ilyen eszközöket, mert azok “jobb esetben” hamisítványok, amelyek nem működnek, rosszabb esetben viszont nem megfelelően tárolt, veszélyes termékek.
Kiemelte, hogy a pirotechnikai eszközök komoly sérüléseket okozhatnak, előfordult halálos baleset is. Ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy ezeket az eszközöket nem szabad átalakítani, szétszerelni. A pirotechnikai eszközöket száraz, tiszta helyen kell tartani, tilos együtt tárolni tűz- és robbanásveszélyes anyagokkal, például benzinnel vagy alkohollal, kiskorúak elől pedig el kell zárni ezeket a termékeket.
Fontosnak nevezte, hogy a vásárlók figyeljenek arra, sértetlen-e a termék csomagolása. Ha nem, vigyék vissza a forgalmazóhoz, ne próbálják megjavítani, mert nem lehet, hiszen egyszer használatosak. Szólt arról is, hogy ha egy tűzijáték elázik, akkor kiszárítás után sem szabad használni.
Huszák András kitért arra, hogy a tűzijáték használata előtt körültekintően ki kell választani a helyet, hogy emberek testi épségét ne veszélyeztesse, és a közelben ne legyen tűz- vagy robbanásveszélyes anyag. Kiemelte, hogy a biztonsági távolságot mindig be kell tartani. A tűzijátékokat a használat előtt megfelelően rögzíteni kell, és célszerű felkészülni az esetleges tűzoltásra is.
Povázsai Sándor, az Országos Rendőr-főkapitányság igazgatásrendészeti főosztályának rendészeti osztályvezetője hangsúlyozta, hogy a pirotechnikai eszközök használata “veszélyes üzem”.    

Ezeket a termékeket négy kategóriába sorolják, attól függően, hogy – egyebek mellett – milyen veszélyes a felhasználásuk és mennyi hatóanyagot tartalmaznak. A vonatkozó rendelet szerint az első két kategóriába tartozó eszközök egész évben megvásárolhatók, míg a harmadik kategóriába soroltak csak december 28. és 31. között. Utóbbiak december 31-én este 6 óra és január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel. Megtartani január 5-ig lehet ezeket, az el nem használt termékeket a forgalmazó köteles visszavenni, viszont a vételárat nem köteles visszafizetni – tette hozzá.
Povázsai Sándor kiemelte: petárdát magánszemélyek nem vásárolhatnak Magyarországon, annak a birtoklása is szabálysértésnek számít.
A sajtótájékoztató után bábuk segítségével bemutatták be, hogy mekkora erőhatás éri a kezet, ha abban felrobban egy petárda, milyen sérüléseket szerezhet az, aki egy éppen működésbe lépő tűzijáték fölé hajol, vagy akit eltalál egy rossz szögben elindított tűzijáték-rakéta.

 

A törvényi szabályozás a pirotechnikai termékeket 4 fő osztályba kategorizálja a termék kockázati szintje, valamint felhasználási módja (nettó hatóanyag-tartalom, biztonsági távolság, zajszint) alapján:

1. pirotechnikai osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, melyet – beleértve az emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejét is – behatárolt
területen való használatra szántak (pl. tortagyertya, recsegő, lepke, durranó-borsó);

2. pirotechnikai osztály: alacsony kockázattal és zajszinttel jár, valamint a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szántak (pl. római gyertya, röppentyű, tűzforgó, vezetőpálcás rakéta, szikraszökőkút, vulkán);

3. pirotechnikai osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szántak és a zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre (pl. magas hatóanyag- tartalmú rakéták);

4. pirotechnikai osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag pirotechnikus által használható és kezelhető, valamint a zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

3. osztályú pirotechnikai terméket nagykorú személy december 28-a és 31-e között szabadon vásárolhat és 3 kg nettó hatóanyag- tartalmat meg nem haladó mennyiséget magánál tarthat. Ezen termékeket a használati- és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig lehet felhasználni.

Az 1.és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékek felhasználása:

a) közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és „C” tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen pirotechnikus jelenlétében és irányításával használható fel;
b) tömegközlekedési eszközön nem használható fel és csak zárt csomagolásban szállítható;
c) magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (például út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen használható fel – kivéve december 28-án 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartam.

TILOS BOMBA ÉS PETÁRDA FELHASZNÁLÁSA!

Nem használható fel a hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék, melyet a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azt térítésmentesen és a költség felszámítása nélkül visszavenni.

Tájékozódjanak a visszavétel határidejéről az árusítóhelyeken.

A fel nem használt vagy hibás tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Pirotechnikai termékek tárolása magánszemély által:
a) a pirotechnikai termék más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben nem tárolható;
b) el nem zárt pirotechnikai termék nem hagyható felügyelet nélkül;
c) lakásban a pirotechnikai terméket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell
tartani;
d) tetőtérben, alagsorban vagy pincében pirotechnikai termék nem tárolható;
e) a pirotechnikai terméket védeni kell a károsodástól, csapadéktól, napfénytől, sugárzó hőtől, tűztől és az akaratlan gyújtástól;
f) elnedvesedett és utána kiszáradt, vagy sérült burkolatú pirotechnikai terméket, valamint ha azon szagképződés, esetleg melegedés észlelhető, akkor a terméktől a többi
pirotechnikai terméket térben azonnal el kell különíteni;
g) a pirotechnikai termék eredeti szerelési formája nem bontható meg, a pirotechnikai termék
nem szerelhető szét;
h) a közvetlen, kézi gyújtással szerelt termék csak a gyújtóhelyet borító védősapkával mozgatható és az akaratlan gyújtástól védve szállítható;
i) egy lakóegységen belül összesen csak akkora mennyiségű pirotechnikai termék tárolható, amennyit egy magánszemély birtokolhat.Ajánlásaink:
– a tűzijátékokat hatósági engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységeknél szerezzék be, ahol felvilágosítást kérhetnek azok működtetésével kapcsolatban;
– ne próbálják megváltoztatni a tűzijátékok csomagolását, működési mechanizmusát;
– tartsák be a használati utasításban szereplő előírásokat;
– fokozottan figyeljenek saját és mások testi épségére, valamint vagyontárgyaira;
– házi kedvenceiket megriaszthatja a zaj, ezért nem árt, ha elkerített, zárt helyen vészelik át ezt az időszakot;
– a nagy hatóanyagú termékeket ebben az időszakban is csak szakképzett, felhasználási engedéllyel rendelkező pirotechnikus vásárolhatja meg;
– CSAK A SZABADON FORGALMAZHATÓ 1., 2., 3. OSZTÁLYÚ TERMÉKET VÁSÁROLJÁK MEG, MEGBÍZHATÓ FORGALMAZÓTÓL!

A rendőrség az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szigorúan ellenőrzi a rendelet betartását.

Azokkal szemben, akik petárdát jogosulatlanul birtokolnak vagy használnak fel, szabálysértési eljárás indul és 150 ezer forint pénzbírsággal sújthatók.

A szabálysértési törvény szankcionálja a pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértéseket.

– Engedély nélküli pirotechnikai tevékenység 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
– Aki a pirotechnikai termékek előállítására, forgalmazására, tárolására, szállítására, felhasználására, megsemmisítésére, birtoklására vonatkozó előírásokat megszegi, 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
– Azt a pirotechnikai terméket, amelyre a fentiekben meghatározott szabálysértést elkövették, el kell kobozni.

KÍVÁNUNK – A SZABÁLYOK BETARTÁSA MELLETT IS – BOLDOG ÚJ ÉVET!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési OsztályWarning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=http://www.vecseshirek.hu/2015/12/30/ovatosan-a-szilveszteri-tuzijatekokkal/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17 Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/userdata/web/vecseshirek.hu/website/www/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19