Fazekas Sándor a vecsési Coopban beszélt a sertéshús áfacsökkentéséről

A családoknak, a kereskedelemnek és az egész sertéságazatnak kedvez a sertés tőkehúsok áfájának 27-ről 5 százalékra mérséklése – jelentette ki Fazekas Sándor kedden Vecsésen.
A földművelésügyi miniszter a COOP boltban tájékozódott a hústermékek árcsökkenéséről, amely a január 1-jétől élő forgalmiadó-mérséklés nyomán valósult meg.„Az év elején meghozott fontos kormányzati döntés kedvező hatásait tapasztalhatjuk meg most” – értékelte a látogatást Fazekas Sándor. A földművelésügyi miniszter felszólalásában hozzátette: azzal, hogy a kormány 27-ről 5 százalékra, a valaha volt legalacsonyabb szintre csökkentette a tőkehúsok áfáját, a fogyasztói árak is akár 17 százalékkal eshetnek. Látható, hogy az áfa mérséklése nyomán többféle tőkehús ára ezer forint alá csökkent kilogrammonként. A vásárlók, mivel éppen a sertéshúsra költik a legtöbbet, ezzel országos szinten, egy év alatt mintegy 25 milliárd forintot spórolhatnak meg. Ezt többletfogyasztásra, más termékek vásárlására fordíthatnak. Ez jó hír a családoknak, jó hír a kereskedőknek, és kedvező változást jelent a sertéstartóknak, a termékpálya szereplőinek is.

Szegedi Zsolt a Nagykun-Hús tulajdonosa (balról); Szlahó Csaba; Csepeli Lajos; Dr. Fazekas Sándor; Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő

Szegedi Zsolt a Nagykun-Hús tulajdonosa (balról); Szlahó Csaba; Csepeli Lajos; Dr. Fazekas Sándor; Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő

A miniszter kijelentette: az áfacsökkentés annak köszönhető, hogy a magyar reformok valóban működnek. A lépés annak az eredménye, hogy a termelők, a kereskedelem szereplői és a Földművelésügyi Minisztérium összefogott. Fazekas Sándor kitért arra is: a lépés a sertéságazat fehérítését is szolgálja. Az importáru és a csalók miatt a korábbiakban nagyon komoly arányt, egyesek szerint akár 30 százalékot is elért a sertés termékpályán a fekete forgalom aránya. A legális fogyasztás bővülésével a feketekereskedelem is visszaszorul – tette hozzá.

Nagy öröm számunkra, hogy a kormányzati intézkedés hatását felmérő esemény helyszíne a vecsési COOP üzlet – jelentette ki Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke. Az idei évben hetven éves szövetkezeti múltra visszatekintő COOP mindig is fontosnak tartotta a vidéki üzletei színvonalas működtetését, amely nélkül ma már elképzelhetetlen lenne a magyar kereskedelem.

Csepeli Lajos az áfacsökkentésről szólva elmondta: „a COOP-nál örülnek a forgalmi adó mérséklésének, hiszen a sertéshús áfájának csökkentése a fogyasztói árakban is megjelenik. Ha pedig a vásárló bejön hozzánk húst venni, minden esélyünk megvan arra, hogy mást is vegyen.” Az árcsökkentés nem csupán a vecsési COOP boltra vonatkozik, az üzletlánc vásárlói országszerte, a COOP mintegy 3 ezer boltjában is ugyanezekkel az árakkal találkozhatnak. Az Igazgatóság elnöke egyben kijelentette: bíznak abban, hogy a lépés a sertéstartóknak is kedvez, és a húsáfa mérséklése a kezdetet jelenti, és később pedig más élelmiszerek is ebbe a körbe kerülhetnek.„Nagy öröm nekünk, vecsésieknek, hogy a településünkön működő COOP üzlet adhat otthont a miniszteri látogatásnak, amelynek témája a sertéshús áfacsökkentés. Ez az örvendetes hír mindannyiunkat érint”– jelentette ki az eseményen Szlahó Csaba. Vecsés polgármestere hozzátette: a város lakói nem csupán vásárlóként nyernek az áfacsökkentésen, de a város központi konyhát is működtet, amely évente több tízmillió forintos nagyságrendben vásárol tőkehúst. Ezzel az áfacsökkentés a városnak is kedvez.

A piac tisztulását és a fogyasztás bővülését várjuk a sertéshús áfájának csökkentésétől – jelentette ki az eseményen Szegedi Zsolt is. A Nagykun-Hús Kft. tulajdonosa kifejtette: megalakulásuk, 1992 óta a COOP partnereiként közösen tesznek a sikerért. A COOP-nak köszönhetően az egész országba eljuthatnak a termékeink, az áfacsökkentés pedig további fejlődésre ad lehetőséget. A többletfogyasztás ugyanis több munkahelyet jelenthet a cégnél is.