Februártól önállóan oltanak az üllői tűzoltók

A hétvégén került sor az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület rendszerbeállító gyakorlatára, melynek célja az volt, hogy február 01-től önálló beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületként működjenek tovább.Oláh Péter tű. alezredes a megnyitó szavaiban kiemelte, hogy az egyesület mérföldkőhöz érkezett, hatalmas feladat előtt áll. Ennek megfelelően nyomatékosította a megmérettetés fontosságát, a feladatok végrehajtása során elvárt munkavédelmi- és szakmai követelményekre való figyelmet, melyek a sikeres gyakorlati vizsga alapját határozzák meg.

üllő öte1

Az önálló beavatkozásokat az egyesületek a hivatásos katasztrófavédelmi szerv területi szervezetének vezetőjével kötött együttműködési megállapodás alapján végezhetik. Szakmai belépőként rendszerbeállító gyakorlatot kell teljesíteniük. A tűzoltási és műszaki mentési feladatokból álló próba – amelyet az önkéntes egyesület székhelye szerinti katasztrófavédelmi kirendeltség szervez és irányít – célja megállapítani az egyesület állományának szakmai felkészültségét, eszközeinek, felszereléseinek bevethetőségét, valamint azt, hogy a beavatkozást irányító szakemberek alkalmasak-e tűzoltásvezetési feladatok ellátására. A gyakorlatot ellenőrző megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sikeres vizsga esetén egy évig érvényes, önálló vonulásra és beavatkozásra szóló engedélyt ad ki az önkéntesek részére.

A gyakorlat során kiderült, hogy az egyesület mind technikai-, mind pedig személyi feltételrendszer szempontjából megfelelt az önálló beavatkozóvá válás követelményrendszerének, ennek megfelelően a beiktatásuk majd ünnepélyes keretek között történik meg.

üllő öte

Foto: PMKI Monor KvK