Tragikus a magyar kórházak állapota

Borzasztó állapotok, fertőzés, orvoshiány és műhibák sora a magyar kórházakban. A kórházi ellátásra szorulók több mint fele baj esetén olyan helyre kerül, ahol az ellátásához nincsenek meg a feltételek – derül ki az ÁNTSZ belső vizsgálatából.állami kórház
A vizsgálat szerint Magyarországon nincs olyan kórház, amely megfelelne a gyógyítás minimális szakmai feltételeinek – ­erre utaltak az elmúlt napokban több egészségügyi konferencián is az előadók –  írja a Népszabadság a hatóság belső vizsgálata alapján.
Az ÁNTSZ eddig egyetlen intézményt sem záratott be, de nem is hozta nyilvánosságra az ellenőrzés eredményét.
A vizsgálatból olyan riasztó információk derültek ki, mint, hogy a kórházak 70 százalékában nincs kellő számú szakorvos és szakdolgozó.
Száz vizsgált szolgáltató közül huszonkettőben nincs megfelelő kézmosási, fertőtlenítési lehetőség az orvosoknak, vagy hiá­nyoznak az ellátáshoz szükséges eszközök.
Száz szolgáltatóból harminckettőnél penészesek a falak, nincs tiszta textília, lejárt sterili­tású anyagokkal dolgoznak.

Az intenzív és a sürgősségi ellátóhelyek közül csak minden ötödiknek vannak meg az eszközei a biztonságos ellátáshoz.

A kórházi minimumfeltételeket jogszabály írja elő, de az ÁNTSZ évek óta felhagyott ezek ellenőrzésével. Ezek a hiányosságok egy-egy súlyosabb műhibaperben is felmerülnek, bár a bíróság nem mindig veszi figyelembe őket.