Jövőre nyit az IKEA Soroksáron

Jövő tavasszal adhatják át a harmadik magyarországi IKEA áruházat. A bútoráruház soroksári üzlete csaknem 34 ezer négyzetméteres lesz, és 1200 parkolóhely tartozik majd hozzá.


Az áruház 16,8 milliárd forintból épül fel, és energiahatékonysági szempontból a cégen belül is a legkorszerűbbnek számít majd. Az építkezés 2000 embernek ad munkát, megnyitás után pedig több mint 200 új munkahely jön létre Magyarországon.

ikea

Az IKEA eredményét tavaly a vasárnapi zárva tartás sem tudta csökkenteni. Az előző üzleti évhez képest 14,6 százalékkal, mintegy 47,01 milliárd forintra növelte értékesítési árbevételét 2015-ben az IKEA Magyarországon – mondta Marek Feltl, a társaság Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős vezetője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: 2014-ben szintén 15 százalék körüli növekedést könyvelhetett el a társaság, és az idén is 10 százalék feletti árbevétel-emelkedésre számítanak. A cég adózott eredménye tavaly 50 százalékkal 2,5 milliárd forintra nőtt, és az előző évinél 2 százalékkal több, 4,72 millió vásárló fordult meg a kiskereskedelmi lánc magyar áruházaiban.

A regionális vezető elmondta: a következő időszak egyik legfontosabb projektje a harmadik magyarországi IKEA áruház építése lesz, amelyet úgy terveztek meg, hogy energiahatékonyság szempontjából a vállalatcsoport régiós zászlóshajója lehessen, fűtésére és hűtésére geotermikus fűtőrendszert használnak majd, amely környezetbarát, megújuló energiaforrás.

A svéd bútor-kiskereskedelmi konszern azt tervezi, hogy 2020-ra világszerte áruházainak teljes energiaszükségletét megújuló energiával fedezi majd, hozzájárulva ezzel a vállalat ökológiai lábnyomának minimalizálásához – ismertette Marek Feltl.
Ez nem azt jelenti, hogy minden áruházat átalakítanak, hanem a csoport által felhasznált energiamennyiséget elő is állítja a cég – fejtette ki Nicole Erdmann, az IKEA Magyarországért, Csehországért és Szlovákiáért felelős ingatlanfejlesztési vezetője. Hozzáfűzte, hogy az áruházlánc mindenhol energia megtakarításra törekszik, egyebek mellett az áruházakban LED-izzókat használnak, ezáltal kevésbé kell hűteni a helyiségeket.