Vége a télnek? Kora tavaszias lesz a február

A hétvégén továbbra is sok napsütésre, alapvetően száraz időre számíthatunk, bár vasárnap este már a Dunántúlon előfordulhat eső, zápor. A hosszútávú előrejelzések szerint szokatlanul enyhe, de csapadékos lesz a február.
Szombaton megkezdődött a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban, két és fél hektáron, hét hóvirágfaj 24 fajtája virágzik 2-3 hétig az Arborétum több pontján.Vasárnap változóan felhős-napos időre van kilátás, egyre inkább megnövekszik majd a fátyolfelhőzet. Tartósabban napos tájakra keleten, délkeleten számíthatunk. Nyugaton, északnyugaton erős, viharos lehet a délies szél. Hajnalban -3 és +4 fok között alakul a hőmérséklet, délután 6-15 fok várható, északon lesz hűvösebb az idő.

Hétfőn az erősen felhős időben a keleti tájak kivételével helyenként eső, zápor kialakulhat. A szeles időben 8-15°C-ra számíthatunk.

Kedden elszórtan, szerdán országszerte számíthatunk csapadékra, többfelé jelentős mennyiségű eső is eshet, de a Dunántúlon helyenként kis eséllyel havas eső, esetleg havazás is előfordulhat. Kedden 10-15°C várható, de szerdán a szeles időben a Dunántúlon visszaesik a hőmérséklet.

www.idokep.hu

www.idokep.hu

Az Időkép 30 naos előrejelzése szerint megszűnnek az ájszakai fagyok, és napközben enyhe 10-15 fokos hőmérsékletre is számítani lehet a következő napokban.

Kezdődik a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban

Megkezdődik szombaton a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban – közölték az arborétum hivatalos honlapján és közösségi oldalán.

Tájékoztatójuk szerint két és fél hektáron, hét hóvirágfaj 24 fajtája virágzik 2-3 hétig az Alcsúti Arborétum több pontján. Ezzel együtt láthatók krókuszok és téltemetők is az angolpark területén.
A hagyományoknak megfelelően a tavaszi virágünnep nem ér véget a hóvirágok elvirágzásával, hiszen a következő időszakban a nárcisz, a tulipán, a keltike, a hérics és a májvirág is kibontja szirmait az arborátum területén.

hóvirág
A hóvirág Benkő József (1740-1814) botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte el így a latinul galanthus néven ismert kis tavaszköszöntő virágot. A 40 hektáros Alcsúti Arborétum létrejötte József nádorhoz (1776-1847) fűződik, aki alcsúti birtokán felépítette Magyarország legnagyobb klasszicista kastélyát, egy schönbrunni kertépítőmesterrel pedig megterveztette az ország egyik első tájképi kertjét, a táj természetes formáit utánzó angolparkját.
A kastély 1944-ben ismeretlen körülmények között leégett, ma már csak oszlopos timpanonja látható, és az angolpark jó néhány egykori létesítménye sincs már meg. Az arborétumba, amely valamikor a magyar növényhonosítási kísérletek egyik központja volt, az elmúlt évszázadokban számos egzotikus fát és sokféle növényt telepítettek.