30 méteres aszteroida húz el felettünk

Március ötödikén távcsővel akár láthatjuk is, ahogy a Földtől alig 17000km-re elrepül egy 30-40 méteres aszteroida. A NASA szerint nem kell tartanunk a becsapódástól.A NASA számításai szerint március 5-én fog a Föld mellett elhaladni a 2013TX68 jelű aszteroida. A pályaadatok szerint a legközelebbi pozícióján mindössze 17 ezer kilométerre lesz a Földtől, ami kevesebb, mint a Föld-Hold távolság 5%-a, de még ez semi biztos, mivel a számítások még nem pontosak. Más számítások szerint jóval távolabb fog elrepülni, legalább 14 millió kilométerre. A bizonytalanságot az okozza, hogy a kisbolygót túl rövid ideje figyelik, így a pályaadatok körül még sok a kérdőjel

Grafika: NASA

Grafika: NASA

Az objektum a csillagászok szerint nagyjából 30-40 méteres, a tömege 130 ezer tonna lehet, és jelenleg is óránként 52 ezer kilométeres sebességgel tart felénk. A NASA igyekszik megnyugtatni mindenkit, hogy becsapódni nem fog, legalábbis nem idén márciusban.
Az aszteroida jövő év szeptemberében valamint 2046-ban és 2097-ben is meg fog közelíteni minket, de akkor sem várható, hogy ütközne a Földdel.