Üresen kong a magyar-szlovák gázvezeték

Havonta több mint 300 millió forintba kerül a hazai gázfogyasztóknak és adófizetőknek a Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő közötti állami gázvezeték fenntartása, amely az átadása óta üresen kong.Havi 334 millió forintjába fáj a hazai gázfogyasztóknak és adófizetőknek az állami magyar-szlovák gázvezeték, amely tavalyi átadása óta üresen kong – derül ki a tulajdonosi jogokat gyakorló Pintér Sándor belügyminiszter Tóth Bertalan szocialista képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából – írta a Népszabadság a pénteki számában.
A 115 kilométer hosszú,  Vecsést a szlovákiai Felsőzellővel összekötő gázcső hazai szakaszának üzemeltetője, az állami Magyar Gáz Tranzit Zrt. üzemeltetési költsége havi 253 millió forint. A több mint negyvenmilliárdos beruházásra felvett hitelek törlesztőrészlete pedig további havi 81 millió Ft.
A fenntartásért a fogyasztók havi 221 milliót fizetnek a számlán keresztül, a fennmaradó összeget pedig abból a négymilliárdos juttatásból állhatják, melyet 2015-ben kaptak az állami költségvetésből a lap szerint.

gázvezeték

 

Pintér Sándor közlése szerint az orosz˜–ukrán viták, az ukrán szállítások felfüggesztése, az alacsony olajár, a magas hőmérséklet és a magas szlovák határdíjak miatt maradt kihasználatlanul, ám nemzetstratégiai szempontnak nevezte a létesítményt. Kormányközeli szakértők szerint már pusztán a cső léte is javítja az oroszokkal szembeni tárgyalási pozícióinkat, mások szerint azonban ezt semmi se bizonyítja.
Az orosz gázárak alapvetően a nemzetközi olajárhoz kötöttek. Így annak csökkenését alighanem javarészt a nemzetközi olajár harmadára esése befolyásolta, semmint a magyar-szlovák cső. A kormány nem hozza nyilvánosságra az orosz gázárat és annak képletét. Talán azért se, mert az ország által kifizetett gázár – feltehetőleg valóban jelentős – csökkenéséből eddig egyetlen forintot se hárított át a lakossági rezsi csökkentésére.
Ha az üresen árválkodó gázcső esetleg javítja is a magyar fél tárgyalási helyzetét a titkos gázártárgyalásokon, abból a beruházást álló magyar adófizetőknek eddig semminemű haszna nem származott – fogalmaznak megfigyelők.