Rendszerszinten átalakul a hulladékgazdálkodás

Országos szinten átalakul a hulladékgazdálkodás, április elsejétől megkezdi működését a már bejegyzett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV), amely a szakmai koordinálásért felel – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára.
Vecsésen a NHKV megbízott partnere továbbra is a Vecsési Városgondnok marad.A társaságot az állam 500 millió forint jegyzett tőkével, 4,8 milliárd forint tőketartalékkal hozta létre, elsőként a számlázás kialakítását végzi el, felméri a vagyont, ennek alapján optimalizálható lesz országosan a fejlesztés – tette hozzá.
Hangsúlyozta, hogy az átalakítással nem emelkedik a szemétszállítás díja, sőt a szelektív hulladékgyűjtési rendszer terjedésével akár mérséklődhet is, miközben emelkedik a szolgáltatás színvonala.
Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány hamarosan megtárgyalja a hulladékégetési stratégiát is.
Szabó Zsolt szólt arról, hogy a hulladékgazdálkodás eddigi rendszere óvatos becslések szerint is 13 milliárd forint veszteséggel működött, az új rendszerben szeretnének nonprofit jellegű gazdaságos működést kialakítani. Jelenleg a 171 közszolgáltató egyharmada veszteséges.
Célul tűzték ki azt is, hogy a hulladékhasznosítás nagyobb arányban teljesüljön. Az Európai Unió 50 százalékot ír elő a szelektív hulladékgyűjtés arányára, ám az irányelv további szigorítása várható – fejtette ki az államtitkár.
A tervek szerint az eddigi térfogat alapú gyűjtést átalakítják a szennyező fizet elv alapján tömegalapúvá.
Az államtitkár hangsúlyozta: fontos, hogy egységes szolgáltatási színvonal legyen az ország minden részén, de hozzátette, hogy az önkormányzatok önrendelkezési joga továbbra is megmarad a közszolgáltatásban.

vetüsz

Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft. közleménye szerint Vecsésen a NHKV megbízott partnere továbbra is a Vecsési Városgondnok marad. A jelenlegi tájékoztatás egy jövőre vonatkozó tervezet, amelyről egyelőre bővebb információval nem rendelkezik a Városgondnok. Ebből adódóan a Városgondok ügyfélszolgálata nem tud felvilágosítást adni a változásokat illetően. Kérjük, az ügyfélszolgálatot ez ügyben ne keressék! Amint érkezik bővebb információ, a Városgondnok haladéktalanul tájékoztatni fogja a lakosságot.

A vecsési lakosságot közvetlenül érintő változás, hogy 2016. áprilisától megszűnik a díjbeszedő rendszer, valamint a kintlévőség kezelést is államilag fogják intézni. Ebből adódóan az esetleges számlareklamációkkal a Városgondnok helyett a továbbiakban az NHKV-t kell majd keresni.