Vége lehet a vasárnapi zárva tartásnak

A kormány részéről már puhatolóznak a kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának a hatásairól.A kormány inkább visszaállítaná a boltok vasárnapi nyitva tartását, minthogy szembenézzen egy esetleges népszavazás politikai következményeivel – írja a csütörtöki Népszabadság.
A kormányoldalon ugyanis biztosra veszik, hogy a Kúria nem fogja helyben hagyni a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely hitelesítette Erdősi Lászlóné kérdését. Bár az sem biztos, hogy Nyakó István kérdése lesz érvényes, ugyanakkor a kormány inkább elébe menne a dolgoknak.
Kormánypárti politikusok szerint kisebb presztízsveszteség lenne a törvény módosítása, mintha az MSZP megkezdhetné a 200 ezer aláírás összegyűjtését. A boltzár ellenzői egyértelmű többségben vannak ugyanis Magyarországon.

Az is kiderült, hogy egy ideje már vannak olyan hazai áruházak, melyek már a vasárnapi nyitvatartás mellett lobbiznak. A nagy multik megtalálták a számításukat az új rendszerrel. A megnövelt nyitvatartási idővel, a pénteki és szombati csúcsüzemmel be tudják hozni a korábbi forgalmukat, és mivel kiesett a vasárnap, arra a napra nem kell száz százalékos bérpótlékot fizetniük.