Szombaton nyit a Vasúttörténeti Park

A téli szünet után megszépülve nyitja meg kapuit március 26-án, szombaton a Vasúttörténeti Park. A nyitást megelőző csinosításban a MÁV-csoport 50 vasutas önkéntese segédkezett. Húsvéthétfőn mesehősökkel, nyuszi kereső játékkal, tojáspatkolással, állatsimogatóval, zenés műsorral és hajtányozással fogadják a gyerekeket. Mától vidám vonat- és rajzfilmfigurák díszítenek egy negyvenméteres falrészt a park Tatai úti bejáratánál.Ötven vasutas önkéntes gazolt, murvát terített szét, gereblyézett a sétautakon és a parkolóban, átkente a kiállított gőzmozdonyokat, valamint lefestette a kerti padokat és asztalokat, hogy a Vasúttörténeti Park a tavaszi megújulás jegyében tisztán és takarosan várja a március 26-i szezonnyitást.
Az Európában is kuriózumnak számító Magyar Vasúttörténeti Park a szokásos téli szünet után, szombaton nyitja meg újra kapuit a nagyközönség előtt, számos érdekességgel és interaktív programmal várva kicsiket és nagyokat. Hajtányozás, nagymozdonyon utazás, kerti vasút és színvonalas állandó kiállítások mellett húsvéthétfőn megannyi izgalmas ünnepi kalanddal várják a gyerekeket és családjukat. Egy mesecsatorna kedvenc hőseit ábrázoló mozdony Scooby-Doo-val a fedélzetén varázslatos utazásra hív minden gyermeket, akik akár a Nyugati pályaudvarról, húsvéthétfőn 11 órakor induló Nyuszi Expresszel is kijuthatnak a vasutasok által Füstinek becézett parkba.
A Nyuszi Expressz napján ”Keresd a nyuszit!” játék várja a legkisebbeket. A húsvéti keresgélés során fából faragott nyuszikat kell fellelni a Vasúttörténeti Park különböző pontjain. Az öt állomáson egy-egy kérdést megválaszolva pontok gyűjthetők, melyek a játék végén apró ajándékokra válthatók. A játékos kutatást térkép és feladványok könnyítik.

A húsvéti kreatív sarokban az ünnephez kapcsolódó dekorációkat készíthetnek a kicsik. A tojásfestés, tojásdíszítés (írókázás) és tojáspatkolás bemutató során lehetőség lesz kipróbálni a hagyományos tojásdekorálási technikákat is. A Vasúttörténeti Park területén található Csabai Tájházban húsvéti meglepetés gyanánt a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör tart bemutatót és kézműves programokat a gyermekeknek.
A Húsvéti Állatfarmon kis nyuszit, csibét, kacsát, libát, bárányt, kecskét simogathatnak a gyermekek. Az igazán kalandvágyó állatbarátok a póni lovaglást is kipróbálhatják. Hangulatos zenei programok is várják a családokat. Zenél a Libavonat, mozgalmas showt ígér a Bartók Táncegyüttes és interaktív zenei műsorral készül az Eszter-lánc mesezenekar.
A Nyuszi Expressz 14:15-kor indul vissza utasaival a Nyugati pályaudvarra, de aki tovább marad a Füstiben, 18:00 óráig kipróbálhatja a hajtányozást, a kerti vasutazást, vagy utazhat egy nagy mozdonyon is.
Vidám vonat- és mesefigurák „szerepelnek” a Füsti egyik falán
Az egyik gyermekcsatornával összefogva idén tavasszal egy újabb nagyszabású közös projektet álmodott meg a Vasúttörténeti Park: március 25-től új pompába öltözik a régi vakolt téglafal. Vidám vonatos képek és a gyerekek egyik kedvenc rajzfilmsorozatának színes figurái kelnek életre a szürke felületen. A közel negyven méteres Tatai úti kerítést, a világ legrangosabb filmes díjait elnyert rajzfilm teljes jelenetei díszítik majd. A falfestéssel a szervezők nemcsak a Vasúttörténeti Parkba ellátogató családoknak szeretnének kedveskedni, hanem a környéken lakóknak is, ezért a zuglói önkormányzat is a kezdeményezés mellé állt.

Bővebb információ: www.vasuttortenetipark.hu , www.facebook.com/vasuttortenetipark.hu

MAV_vasuttorteneti_park_onkentes_takaritas2_20160319
A Magyar Vasúttörténeti Parkról:
A Magyar Vasúttörténeti Park 2000. július 14-én nyitotta meg kapuit. Európa első interaktív vasúti parkja 70.000 négyzetméter alapterületen száznál is több vasúti járművet és a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén, a Tatai út 95. szám alatt. Több mint 100 vasúti járműkuriózum parkol itt, közülük ötven ritka mozdony, vasúti jármű: sínautók, kézi-és motoros hajtányok, mérőkocsi, gőzdaruk, hóekék, hómaró gépek és egyéb különlegességek, a legszebbek, a legértékesebbek összegyűjtve. Európa egyik legnagyobb szabadtéri és egyben legelső, interaktív vasúti múzeumában a látogatók nemcsak nézhetik az ősi masinákat, hanem maguk is kipróbálhatják azokat. Utazhatnak nagymozdonyon, beülhetnek a Csajka sínautóba, hajtányozhatnak, fordítókorongozhatnak, vagy felülhetnek a lóvasútra. Kicsik és nagyok kedvence az évről évre bővülő kerti vasút, ahol izgalmas és változatos vonalvezetésen roboghatnak végig az utasok igazi kismozdonyok vontatásával. A Magyar Vasúttörténeti Park március végétől novemberig várja az egész napos, vasúti élményekkel teli kikapcsolódásra vágyó látogatóit. Állandó kiállítások mellett havonta több, tematikus és különleges programmal szolgálnak.