Figyelem! Váltson jelszót, ha Gmailt használ

Váltson jelszót, ha a Gmailt biztonságban akarja tudni, mert tizenötezer magyar gmail-es felhasználónév és a hozzájuk használt jelszó került ki egy észt fájlmegosztóra. A feltört címek listája – természetesen jelszavak nélkül – ezen a linken érhető el. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem a Gmailt törték fel – sokan jelezték, hogy nem a levelezésre használt jelszavuk került ki a netre. A BSI bankkártya-információkat nem kötött ezekhez a címekhez és a jelszavakhoz, azonban mivel hét felhasználóból egy minden accountjához ugyanazt a jelszót használja, a veszélyek így is nagyok.

Az “erős” jelszavak használatának fontosságára hívta fel a figyelmet a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NKI) csütörtökön. Még mindig jellemző, hogy a felhasználók ugyanazt a jelszót több felületen használják, ez pedig az “e-mail fiókok kompromittálódását” eredményezheti – közölte a szervezet.
Az intézet a biztonságtudatos szemlélet fontosságát hangsúlyozva arra hívta fel a figyelmet, hogy minél hosszabb a jelszó, annál biztonságosabb. A jelszó legalább nyolc, de inkább tíz karakterből álljon, és jó, ha nagybetűt, kisbetűt, számot, speciális karaktert (például írásjelet, ékezetes betűt) is tartalmaz. Nem ajánlott felhasználónevet, valódi nevet, cégnevet vagy személyes adatot használni. Hatékony módszer lehet hosszabb szöveget (jelmondatot) választani jelszónak, ez esetben azonban kerülendők például a népszerű idézetek – tudatták. Emellett az NKI minden fiókhoz egyedi jelszó alkalmazását ajánlja, valamint azt, hogy ahol lehetséges, állítsák be a mobilos megerősítést a felhasználók.
Hozzátették, már olyan szolgáltatásokra is fel lehet iratkozni (például a https://haveibeenpwned.com oldalon), amelyek automatikusan tájékoztatják az érintett, ha e-mail címe valamilyen “kétes eredetű adathalmazban” felbukkan.