Tavaszi nagytakarítás volt a ferihegyi spotterhelyeken

Nagytakarítást tartottak a repülésrajongók a legnépszerűbb ferihegyi körüli helyeken, ahol a repülés iránt érdeklődők és a repülőgépfotósok legszívesebben töltik a szabadidejüket.Az AIRportal.hu Légiközlekedési hírportál a Budapest Airport környezetvédelmi programja, a Greenairport program partnereként idén a repülőtéri tavaszi nagytakarítási programhoz csatlakozva szervezte meg a legnépszerűbb ferihegyi spotterhelyek megtisztítását – írja az airportal.hu.

Április 2-án szombaton délelőtt nem kevesebb, mint 30 repülésrajongó gyűlt össze a 13R futópálya melletti Cargodomb spotterhelyen és hozzáláttak a kerítés melletti terület, a parkoló és a domb megtisztításához. A csapat a cargodombi munkák végeztével ez után átvonult Vecsésre a 31R futópálya végében található Spotterdombhoz, ahol szintén összegyűjtésre került a szemét a sorompó környékén, a dombhoz vezető úton és a spotterdombon is.
spotter szemét
A szemét összegyűjtése mellett a résztvevők megritkították a kilátást és fotózást zavaró bozótot és levágták a belógó ágakat is. A spotterdombra még 2010-ben a repülésrajongók által kihelyezett padok deszkáit is leszerelték a résztvevők, hogy egy hét múlva felcsiszolva és újrafestve kerüljenek vissza helyükre.
A szemétszedéshez a Budapest Airport Zrt. biztosított védőkesztyűket és szemeteszsákokat, valamint a repülőtér üzemeltető Cargodombhoz egy konténert helyezett ki, ahova az összegyűjtött lehetett bedobni, melyet később elszállítanak.

SovJMwo

“A Cargodombra és a Spotterdombra is egyre többen járnak ki délutánonként és hétvégenként, aminek egyfelől nagyon örülünk, viszont sajnos az eldobált szemét is nagyságrendekkel több volt annál, mikor még kevesen ismerték ezeket a helyeket és szinte csak azok a repülésrajongók, repülőgépfotósok jártak ezekre a helyszínekre, akik második otthonuknak tekintették a repülőteret.
Sajnos a Spotterdombon a repülésrajongók által kihelyezett “Ne szemetelj!” táblát is összetörte valaki.” – mondta el az AIRportalnak az egyik résztvevő.
“Reméljük, hogy sokan észrevették már szombat délután a szép időben a reptérre látogatók közül a tisztaságot és ezután nem fogják eldobálni a szemetüket.” – tette hozzá.

Nem fért bele egy konténerbe a két spotterhelyen és környékén összegyűjtött szemét, amiben sajnos volt építési törmelék és háztartási szemét is, de a legtöbb a műanyagpalack, sörösdoboz.  (Fotók: Patyi Balázs, Samu Ádám, Várszegi József)

Nem fért bele egy konténerbe a két spotterhelyen és környékén összegyűjtött szemét, amiben sajnos volt építési törmelék és háztartási szemét is, de a legtöbb a műanyagpalack, sörösdoboz.
(Fotók: Patyi Balázs, Samu Ádám, Várszegi József)