Több áruházlánc kinyit már most vasárnap

Több kereskedelmi lánc kinyitja áruházait már most vasárnap, miután pénteken kihirdették az ezt lehetővé tévő törvényt, de vannak köztük olyanok is, amelyek már korábban, a most hatályát vesztő törvény alapján tervezték az április 17-i nyitva tartást.
A vecsési Market Central bevásárlóközpont üzletei is igyekeznek a lehető leggyorsabban megszervezni a vásárlók számára a vasárnapi nyitva tartást.A Tesco-Global Áruházak Zrt. pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy április 17-én, vasárnap áruházai közül 147-et megnyit a vásárlók előtt, miután pénteken kihirdették és szombaton hatályba lép a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló törvény. Az érintett áruházak vasárnap reggel 6 – bizonyos áruházak reggel 5 – és este 10 óra között várják a vásárlókat.
Az áruházakban kizárólag azok a munkatársak dolgoznak majd, akik önként vállalták a vasárnapi munkavégzést – hangsúlyozta a cég.
Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. – mint közleményében fogalmaz – a vásárlói igényekre tekintettel vasárnap kinyitja mind a 108 áruházát, miután hatályba lép a vasárnapi zárva tartás visszavonásáról szóló törvény. Az Aldi üzletei április 17-től vasárnaponként 8 és 18 óra között lesznek nyitva.

Az Aldi 2008-ban nyitotta meg első áruházát Magyarországon, jelenleg több mint 2000 magyar munkavállalót foglalkoztat.
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. fokozatosan vezeti be új nyitvatartási rendjét, így április 17-én csak a már korábban is betervezett 67 egység tart nyitva – közölte a társaság.

Öt olyan Spar szupermarket várja majd a vásárlókat, amely a most hatályát vesztő törvény szerinti egy szabadon választható vasárnapi napot április 17-én kívánt felhasználni. Az üzletek szándékukat jogszerűen, az előírt határidőt betartva, a vasárnapi munkavégzésre vonatkozó egyes törvények módosításáról rendelkező jogszabály elfogadásától függetlenül már korábban bejelentették – hangsúlyozta a Spar.
Ezeken az áruházakon kívül az a 11 Spar üzlet és 51 Spar express koncepciójú OMV-shop tart nyitva, amelyek a vasárnapi boltzárra vonatkozó törvény hatálya alatt is folyamatosan nyitva lehettek.
A Spar Magyarország hálózatát jelenleg 32 Interspar hipermarket, 344 Spar és City Spar szupermarket, valamint 87 franchise áruház alkotja.
Az Auchan Magyarországon teljes arculatváltáson ment át, az új imázs indulásával összehangolva április 17-én, vasárnap reggel 8 és 20 óra között nyitva tart az Auchan 14 áruháza.Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 18 diszkont üzemanyag-töltőállomást üzemeltet, csaknem 7000 embert, köztük több mint 360 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztat Magyarországon.

A Lidl Magyarország korábbi tájékoztatását pénteken megismételve azt közölte: az áruházlánc a munkavállalók érdekeit is szem előtt tartva megvizsgálta a boltok működési rendjét. A csaknem 4000 dolgozó érdekeit képviselve, az elkészült heti munkaidő-beosztásokat tiszteletben tartva úgy döntöttek, hogy most vasárnap még nem nyitják ki az üzleteket.
A törvény hatályba lépése után a Lidl az abban foglaltaknak megfelelően fog eljárni – írták.

A Media Markt csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t: ahhoz, hogy megteremtsék a vasárnapi nyitvatartás optimális feltételeit, egyeztetésre van szükség dolgozóikkal. Ha az új törvény hatályba lép és az egyeztetések is lezajlanak a következő napokban, akkor jövő vasárnap, tehát április 24-én már az ország összes Media Marktja nyitva lehet.

Minden kereskedő köteles feltüntetni a bejárat előtt a nyitvatartást, innen lehet majd tájékozódni, hogy pontosan mely üzletek nyitnak ki április 17-én – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára pénteken az MTI-nek miután megjelent a Magyar Közlönyben a kereskedelemről szóló törvény módosítása, amely ismét lehetővé teszi, hogy a boltok nyitva lehessenek vasárnap.
Vámos György elmondta, hogy a szombaton hatályba lépő törvény a 2015. március 15. előtti állapotot állította vissza.
A főtitkár szerint nem valószínű, hogy a vásárló a 2015. március 14. előtt vasárnap nyitva tartó üzleteket találja majd nyitva e hét utolsó napján is, hiszen a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem minden társaság tudott felkészülni az üzletnyitásra.
Az OKSZ főtitkára emlékeztetett, korábban sem volt nyitva minden bolt vasárnap, általában a bevásárló központokban lévő üzletek, az üzletláncok, szakáruházak tartottak nyitva ezen a napon is, és most is erre lehet számítani.
A most hatályát vesztő törvényben a teljes tiltás alól kivételt képezők – például a virágárusok és a pékek -, akik vasárnap 12 óráig lehettek nyitva, most már ugyancsak egész nap a vásárlók rendelkezésére állhatnak majd – tette hozzá.
Az OKSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a nyitvatartás változását az önkormányzatokhoz mindig be kell jelenteni. Az éjszakai üzleti nyitvatartás is szabaddá válik a törvény hatályba lépését követően, és az alkalmazott is a pult mögé állhat vasárnap, nemcsak a tulajdonos – mutatott rá az OKSZ főtitkára, hangsúlyozva, hogy az alkalmazottakkal a munkabeosztás változását egy héttel korábban kell közölni.
Emiatt a most vasárnap újra kinyitó üzletek csak rendkívüli munkavégzés elrendelésével tudják foglalkoztatni az alkalmazottakat. A rendkívüli munkavégzésért az alkalmazottat 100 százalékos, a vasárnapért 50 százalékos, így most összesen 150 százalékos bérpótlék illeti meg – mondta Vámos György.

A Market Central Ferihegyen az alábbi üzletek már április 17. vasárnap kinyitnak!
A Playersroom 10-18-ig és a Tesco pedig 5-22-ig várja vásárlóit!
További üzletek nyitvatartsa: http://marketcentral.hu/…/vasarnapi-nyitvatartas-informacio/