IV. Bálint Ágnes Mesefesztivál

2016. május 28-án és 29-én, hétvégén immáron negyedik alkalommal rendezik meg Vecsésen a Bálint Ágnes Mesefesztivált, ahol a város főtere mesebeli világgá változik, s mindenki maga mögött hagyhatja a valóságot. A szervezők az idén az ÓRIÁSOK FÖLDJÉRE repítik a látogatókat, ahol nem csupán a játékok, de az élmény is garantáltan ÓRIÁSI lesz!Mazsola, Frakk, Kukori és Kotkoda, Futrinka utca. Bálint Ágnes meséit évtizedek óta mindenki ismeri. Az írónő ötletéhez fűződik a TV Maci, a Kuckó, a Szeleburdi család, és a Magyar Népmesék első csokorba gyűjtése is.
A IV. Bálint Ágnes Mesefesztivál egy hatalmas karnevállal kezdődik, amelyen Alexa Christian táncos-koreográfus vezetésével mintegy 1500 gyermek és fiatal táncolja végig az utcákat, befutva végül a szélrózsa minden irányából a város főterére. Az idősebbek újraélhetik gyermekkorukat, a fiatalokat pedig a számos program mellett a PA-DÖ-DÖ gyermekkoncertje és Kecskés Karina mesébe zárt titkai várják.
A Bálint Ágnes Kulturális Központ előtti főtéren minden igazán ÓRIÁSI lesz! A bábok, kártyák, hintayo, családi hatfős hinta, eurobungy, tapadófal, kirakó, pókháló és szintén monumentális lapozható mesekönyv, székek, asztalok, buborékok.

mesefeszt_szorolap_1 (1)
Az érdeklődők a Mesevonaton és retro buszon elutazhatnak Bálint Ágnes írónő egykori lakhelyére, a vecsési Bálint Ágnes Emlékházba.
A mesebeli hangulatú régi házban a földszinti szobák az írónő életét mutatják be eredeti bútoraival, képeivel, használati tárgyaival, írógépével, írásaival, bábjaival, rajzaival, és a nevezetes könyvekkel bepillantást nyerhetnek az írónő mesés fantáziavilágába. Az udvaron egy meseágyásban Manócska együtt sakkozik Varjú bácsival, bárki játszhat Mazsola valódi tökházikójában, és bemutatkozik a legkisebb Frakk is.
A káposztaföldtől innen, az Indul Ferihegyen innen, Tartsanak velünk, repüljünk együtt a mesék birodalmába!

Program:

Május 28. (szombat)

Bálint Ágnes Kulturális Központ főtér, önkormányzat előtti park:

Bokor színpadi produkciók

A tavalyi év nagy sikere volt a nagyszínpadi produkciók helyett, az úgynevezett bokorszínpadok üzemeltetése, melynek lényege és varázsa az interaktivitásban rejlett. A kis technikás produkciók játéktéren valósulnak meg, oly módon, hogy kicsik és nagyok részesei válhatnak a meséknek.

 • Kalimpa Színház előadása: Az égigérő fa mesekoncert
 • Benedek Elek meséje nyomán magyar népdalokkal – 13:00

Borka királykisasszonynak sehogy sem fűlik a foga a férjhezmenetelhez, mindig csak a virágok között sétálgatna a palota kertjében. Hanem egyszer csak kerekedik egy nagy erős fergeteg, s a forgószél egyenesen a hétfejű sárkány várába repíti, az égig érő fa legeslegtetejére. Hiába jönnek sorba a grófok, bárók, mindenféle hecke-ficki hercegek, lefittyent orral el is mennek, mert a fának még a közepéig sem tudnak felmászni. Ám egyszer csak megjelenik egy kanászlegény is a ravasz malackájával…

 • Tündérke című óriás bábjáték – interaktív gyermekelőadás – 14:0
 • Magyar Népmese Színház előadása: Kristóf az óriás interaktív mesejáték – 16:00

“Lengetjük a kalpagot, túrós mákos jó napot!”
Ezzel a dallal kezdődik a gülü szemű lapát kezű, buldog képű története. Csak úgy véletlenül tör zúz maga körül mindent, ki fogja őt szeretni, mi lesz vele? Végig csetlik, botlik az óriás ember, s vele mi is az úton, amíg megtalálja azt, akinek szolgálatában értelmet nyer az ő ereje.

 • Maszk Bábszínház előadása: Nyakigláb, Csupaháj meg Málészáj – 17:00

A bábokkal és élő szereplőkkel bemutatott előadás népszerű magyar népmese alapján készült. A vidám történet az aranyszóró szamárról, a
“terülj-terülj-asztalkámról”, az “üssed-üssed-botocskámról” és három ügyefogyott fiúról szól, akik elindulnak világot látni. Kalandjaik során kiderül, mire lesznek képesek, ha valaki megbízik bennük, és ők is hisznek magukban!

 • Pa-dö-dő zenekar gyerekkoncertje – 18:00

A vidámságáról közismert énekes páros ezúttal természetesen mesefigurákról, állatokról, játékokról, masinisztáról és postásról énekel.  De szó esik sportról, kirándulásról, kistestvérről, komolyzenéről, és szelektív hulladékgyűjtésről is. Mindezt a gyerekek közvetlen, könnyed nyelvén, sok humorral és minőségi zenével. A koncerten a gyerekek (és akár a szülők, kísérők is) végig részesei a közös játéknak, ki-ki saját igénye szerint vagy a színpadon kap feladatot, vagy a helyén maradva válik a történet szereplőjévé.
Bálint Ágnes Emlékház:

 • Portéka Színpad előadása: A nagy magrabló – 11:00

A kisszínházi előadás érdekessége a meghökkentő óriásbábokkal való találkozás. A Nagy Magrabló ellopja az alma- és körtemagokat. A főszereplő Alma és Körte (élő szereplők) elindulnak a Nagy Magrabló nyomába. Sok viszontagság után – a gyerekek segítségével – sikerül elfogni a magrablót, akiről kiderül, hogy nem is olyan nagy.

 • Ákom-BÁkom BÁBcsoport előadása: Csizmás Kandúr zenés bábelőadás – 15:00

Volt egyszer egy öreg molnár, akinek volt három fia. Apjuk halála után a két idősebb elosztotta az örökséget, így a legkisebbnek csak a macska maradt.
– „Ne búsulj gazdám, add nekem a csizmádat és a kalapodat, majd én segítek rajtad!” – mondta a macska… csizmában és kalapban egy délceg Kandúr vált az „örökségből”. Csizmás Kandúr tervet sző, hogy gazdáját a királyi udvarba emelhesse és közben még a királyságot is megmenti a varázshatalmú óriástól…

Sikerül-e a cselvetés? Elpusztíthatja-e egy macska a hatalmas óriást és megmentheti-e a királyságot? Jóra fordul-e a legény sorsa? Kiderül az előadásból!

szorolap_2

Május 29. (vasárnap)

Bokor színpadi produkciók (Bálint Ágnes Kulturális Központ főtér, önkormányzat előtti park):

 • Óperenciás Bábszínház előadása: Gulliver Liliputban és az óriások földjén – 10:00

A Swift regényéből készült mesejátékban Gulliver, a hajótörést követően a mesés Keleten, Liliputban, majd az óriások földjén találja magát, ahol számtalan kalandban lesz része. A zenés mesejáték kétszintes paravánon játszódik, s míg Gullivert élő szereplő játssza, addig Liliput lakóit és az óriásokat színes selyemkelmékbe öltöztetett botos bábok jelenítik meg. A darab egyedi zenei világát a keleti zenék adják.

 • Kispista Színház előadása: Csiri-biri – zenés állatmesék  – 12:00
 • Habakuk Bábszínház: Az aranyhajú királylány – 13:00

A királylányt egy boszorkány zárta a toronyba. Hogy miért, és hogy hogyan szabadul ki onnan, erről szól ez a klasszikus mese. A Habakuk Bábszínház 19 éve szórakoztatja az óvodás, kisiskolás korosztályt. Előadásaik interaktívak, hol 1-2 gyereket, hol tucatnyit, van, amikor pedig az egész közönséget megmozgatják. Történeteiket úgy dolgozzák fel, hogy a kiscsoportos óvodásoktól fogva minden korosztályt lekössenek, és szórakoztassanak.

 • Aranygyapjú Társulat előadása: Tejkút – zenés bábjáték – 14:00

„Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon is túl volt, volt egyszer egy király. Ennek a királynak egy olyan csodakútja volt, hogy csupa tejet forrott, s ha egy nap kimerték a tejet belőle, másnap reggel ismét tele volt csordultig. Nem is fürdött a király sohasem vízben, hanem tejben. Egy reggel azonban nagy ijedten jelentik, hogy egy csepp tej sincs a kútban…”

 • Joós Tamás énekmondó előadása: Violin király és hanga királykisasszony – zenés mesejáték – 16:00

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas birodalom, a hangok országa, Pentatónia. Hogy milyen volt ez az ország? Nem volt se északon, se délen, se keleten, se nyugaton, de ott volt mindenütt: a földön, a vízben és a levegőben. Ez a birodalom tele volt csodálatos hangokkal, szépséges dallamokkal, varázslatos muzsikával. Királya is volt néki, ahogy egy rendes országban lennie kell. Úgy hívták, hogy Violin király.

Az özvegy Violin királynak Volt egy hétszerszép leánya: Hanga királykisasszony.

A király nagyon féltette egyetlen leányát. Óvta a naptól, óvta a széltől, még a palota kapuján sem mehetett ki. Így hát egész nap csak bolyongott a palota termeiben, vagy a könnyeivel öntözte a kertben a virágait. Közben szomorú dalokat énekelgetett napestig.  Violin királynak egy szép napon elege lett a sok dalolásból…” A mese folytatásaként az előadásból megtudhatjuk, hogy mi történt a királykisasszonnyal, hogyan veszítette el és szerezte vissza a hangját az ördögtől a közreműködő gyerekekkel.
E közben megismerkedhetnek a kobozzal, tekerővel, a citerával, a furulyával, a tamburinnal és az esőbottal, melyeknek mind, mind nagy szerepük van abban, hogy a végén minden jóra forduljon, és mindenki táncra perdüljön.

 • Kecskés Karina: Mesékbe zárt titkok – lemezbemutató koncert gyerekeknek – 18:00

Lépjetek be Kecskés Karinával és a varázskulcsok segítségével titkos ajtókon! Meséken, dalokon és zenén keresztül felismerjük, mennyi ajándékot kaptunk világrajövetelünkkor. A minket körülölelő természet mennyi erővel tölt fel, és milyen bátrak vagyunk, amikor megküzdünk a nehézségeinkkel. Milyen jó, hogy együtt tudunk ünnepelni, örülni és táncolni!

E különös gonddal összeállított mesegyűjtemény fabulái, a lélek nyelvén, a mesék szimbólumrendszerén keresztül tanítanak már – már veszendőbe menő erényekre:  a természet erőinek tiszteletben tartására, állhatatosságra,  tisztaszívűségre, a bátorság és vidámság titkaira. Bátorítanak abban, hogy merjünk hibáinkkal szembenézni és a tanulságból építkezni. A szavaink teremtő erejére mutatnak rá és a szeretet mindent felülíró hatalmára.

Kecskés Karina, a színésznő és tanítvány, Boldizsár Ildikó „Methamorphosis” meseterápiás módszere segítségével, tíz mesét válogatott össze a világ, különböző tájainak népmesekincséből. A mesék kapuit népi mondókák, valamint a Darvas Kristóf és Okos Viola által új életre keltett népdalok nyitják meg, így vezetve el a hallgatót, a létezés titkainak feneketlen kútjához, melyből merítve ki-ki megerősítheti saját erőforrásait.

A lemezeladás bevételéből a moldvai csángó gyermekek  meseterápiás gondozását, táboroztatását támogatjuk.

 meseiropalyazat_plakat

Bálint Ágnes Emlékház:

emlékház

 • Aranycipellők Társulat előadása: Macskabál interaktív táncmese gyerekeknek – Bálint Ágnes meséje nyomán – 11:00

Melyik gyermek ne látott volna már a meleg kályha mellett összegömbölyödő cicát… de vajon tudják, hogy miért olyan álmosak mindig a macskák? Azért alszanak nappal, mert éjszaka bálba járnak…

A Mesefesztiválra érkező gyerkőcök egy varázslatos interaktív mesébe csöppennek, ahol képzeletbeli utazást tehetnek egy régi ház padlására. A díszes ruhákat öltött macskák megmutatják, hogyan is kell világraszóló mulatságot csapni. A gyermekek maguk is megtanulhatják a cirmosok kecses mozgását és részesei válhatnak az esti mulatozásnak. A meséből azonban sosem hiányozhat a tanulság… az interaktív produkció során egy mesemondó segítségével a gyerekeknek megmutatjuk, az állatok is tudnak irigyek lenni, de ennek bizony ára van! Hogy végül sikerül-e kideríteni, hová tűnt a bál legfinomabbnak ígérkező falata? Kiderül a látványos színpadi játékból, mely kiváló alkalmat ad arra, hogy kicsik és nagyok felejthetetlen élményeken keresztül megtudják miért is alszanak folyton a cicák!

 • Ákom-BÁkom BÁBcsoport előadása: Világgá ment Csacsi és Bari – zenés bábelőadás – 15:00

Csacsi elhatározza, hogy megnézi, mi van a kerítésen túl.
Útitársat is talál magának Bari személyében. Vándorlásuk során hamar rájönnek, hogy a kerítésen túl nem csak virágzó mező van, hanem egy sötét erdő és benne a ravasz róka. Úgy tűnik, Róka báránypörköltet fog vacsorázni, azonban a gazda hűséges kutyája megjelenik és egyszeriben füstbe száll Róka terve. Örül, ha irháját mentheti…
mesefeszt menetrend

A káposztaföldtől innen, az Indul Ferihegyen innen, Tartsanak velünk, repüljünk együtt a mesék birodalmába!