Adócsalásért elítélték a polgármestert

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt a Szegedi Ítélőtábla a közelmúltban kilenc hónap, végrehajtásában két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Gyenes Leventét, Gyömrő polgármesterét – írja a Magyar Nemzet.A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor kapta (hét év szabadságvesztés, hét év közügyektől eltiltás). A vád szerint Zs. Tibor társaival együtt cégeket alapított, és ezeknek felhasználásával „számlagyárat” hoztak létre, amely fiktív számlákat állított ki gazdasági szervezetek részére. A többi vádlott a számlákat beállította cégei könyvelésébe, adóbevallásuk során felhasználták, így jogosulatlanul áfát igényeltek vissza, illetve nem fizették be azt. A számlagyár döntően Kecskeméten és környékén tevékenykedett, de állítottak ki hamis számlát az ország más területén dolgozó vállalkozások számára is. A bűncselekmény-sorozat 2006 májusától 2009 októberéig tartott, a fiktív számlákat 51 vállalkozás használta fel. A számlák bruttó értéke több mint 1,8 milliárd forint volt, így az elcsalt áfa összege meghaladta a 400 millió forintot.

Gyˆmrı, 2007. janu·r 2. Gyenes Levente polg·rmester a tornaterem bez·rt kapuj·n·l. IskolakezdÈskor nem haszn·lhatj·k a tornatermet a gyˆmrıi gyerekek, mert a szilveszteri fˆldrengÈs kˆvetkeztÈben megsÈr¸lt R·kÛczi Ferenc ¡ltal·nos Iskola tornatermi fal·nak felsı rÈsze kˆzel egy centimÈtert elmozdult, Ìgy a vÈgleges szakÈrtıi vÈlemÈny elkÈsz¸ltÈig biztosan lakat ker¸l a bej·ratra. V·rhatÛan az Èp¸let szerkezeti ·tÈpÌtÈsÈre is sz¸ksÈg lesz, mert hasonlÛ rengÈst m·r nem bÌrn·nak ki a falak. MTI FotÛ: Kosztics·k Szil·rd

 Az elsőrendű vádlott, Zs. Tibor a bíróság előtt Gyenes Leventét nevezte meg az ügy főszereplőjének, de a bíróság kizárta a bizonyítékok közül a vallomását. Hetedrendű vádlottként azért így is 9 hónapot kapott a polgármester.
A Magyar Nemzet próbálta megtudni, hogy az ítélet után lemond-e Gyenes, de a polgármestert nem érte el. Hauser Antal,a város kommunikációs referense annyit mondott:  A polgármesternek a hatályos előírásoknak megfelelően az ítélet kézhezvételétől három napja van, hogy értesítse a képviselő-testületet, s ez idő alatt azt is eldöntheti, hogy lemond-e, avagy sem.
Az önkormányzati törvény a méltatlansági esetek közé sorolja, ha a polgármestert szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték – közölte a Pest Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya. A méltatlansági eljárást bárki kezdeményezheti, de kizárólag a képviselő-testület szüntetheti meg a polgármester megbízatását. Az esetről hivatalos tájékoztatást a kormányhivatal még nem kapott.
Gyömrő képviselő-testületének a hivatalos tájékoztatást követően 30 napja van, hogy döntsön majd az ügyben. A Jobbiknak, akárcsak a Fidesznek és egy egyesületnek, egy-egy képviselője van a 12 tagú testületben, míg a Gyömrő 2000 Körnek, amelynek színeiben Gyenes Levente polgármester lett, vele együtt kilenc.