Szervezett korrupció a dabasi autópálya rendőrségen

Vesztegetés, hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt 12 rendőrrel, illetve volt rendőrrel szemben a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség. A rendőrök biztosra mentek, még a főnöküket is lefizették. A Dabasi Autópálya Alosztályon dolgoztak, és több mint egy éven keresztül kaszáltak az M5-ös autópályán. 2013 novemberében egy éjszaka során a Dabasi Autópálya Alosztály két rendőre az M5 autópálya inárcsi pihenőjénél ellenőrzés alá vont egy külföldi állampolgárt, aki tilosban parkolt. A rendőrök 50 eurót kértek a sofőrtől azért, hogy eltekintsenek a feljelentéstől, mert egyébként kilátásba helyezték, hogy megbilincselik és fogva tartják őt. Az autó vezetője nem volt hajlandó kifizetni a kért összeget, hanem iratait hátrahagyva elhajtott és a Kecskeméti Rendőr-kapitányságon feljelentést tett a rendőrök ellen. Ezen eset alapján a vesztegetés bűntette miatt nyomozást indító Pestvidéki Nyomozó Ügyészség a korrupciót szervezett formában folytató szervezetet tárt fel.
Az ügyben benyújtott vádirat lényege a következő:
Az autópálya alosztály vezető beosztású dolgozója 2012-ben tudomást szerzett arról, hogy az állomány néhány tagja napi rendszerességgel zsebre bírságol: pénzt kérnek, illetve fogadnak el zömmel külföldi állampolgároktól, akikkel szemben a kapott pénz fejében elmulasztják a helyszíni bírság kiszabását, vagy a szabálysértési feljelentés megtételét. Megállapodást kötöttek: a vezetői feladatokat ellátó rendőr szemet hunyt a zsebre bírságolások felett, a korrupt rendőröket azonos váltásba osztotta be, sőt egy szolgálati gépkocsi kilométer számlálóját átalakították úgy, hogy ne kelljen elszámolni a ténylegesen megtett
kilométerekkel. Cserébe a beosztottaktól fejenként havi 20 eurót kapott.

autópálya-rendőrautó
A vádlottak más esetekben az autópálya pihenőiben időszakosan megjelenő, „itt a piros, hol a piros” játékról elhíresült külföldi állampolgárokból álló bűnszervezet zavartalan működését segítették elő: a sértettek bejelentései alapján a rendőrök nem vagy jelentős késedelemmel, ám akkor kellő látványossággal, szirénázva vonultak ki a helyszínre intézkedni, eredménytelenül. A vádlottak tudtak arról, hogy csalásokat elkövető személyek mikor érkeznek az autópálya pihenőhelyeire. Ezért ezekre az időszakokra csak a vesztegetésben részt vevő rendőröket osztották be szolgálatba. A vádlottak mindezért alkalmanként átlagosan 600-800 eurót kaptak a bűnözői csoporttól.
A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja a vádlottakat.