Nem büntethetőek a honlapok az olvasói kommentekért

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága február 2-án tette közzé azt a döntését, melynek következtében nem lehet automatikusan felelősségre vonni az online médiumokat a felhasználók sérelmes kommentjei miatt.

 


Nem vonható automatikusan felelősségre egy online újság a cikkei alá érkező sértő kommentek miatt, ha azokat kérésre eltávolítja – így döntött a Strasbourgi bíróság. Az Index.hu azután fordult a nemzetközi bírósághoz, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: felelősségre vonhatják a lapokat azokért a kommentekért, amelyekhez valójában semmi közük. Ezután sok újság inkább letiltotta a kommentelést.

A strasbourgi bíróság kimondta: a magyar bíróságok megsértették a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogot, amikor az Index kiadóját és a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületét (MTE) felelőssé tették a cikkeik alatt megjelent kommentekért – olvasható az Indexen.

komment

A magyar állam még megtámadhatta volna a döntést, de végül belenyugodott, vagyis május 2-ától az online véleményszabadságot alapvetően befolyásoló ítélet jogerőre emelkedett, ami a precedensjog miatt a kommentekkel kapcsolatos egész európai ítélkezésre kihat – jegyzi meg a portál. Leegyszerűsítve: ha bármelyik online újság az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul egy hasonló ügyben, akkor meg fogja nyerni a pert.

Mint ismert, sok lap épp azért tiltotta le a hozzászólás lehetőségét, mert a Kúria is kimondta, hogy ha egy szolgáltató ellenőrizetlen kommentek elhelyezésére biztosít lehetőséget, számolnia kell azzal, hogy ott sértő közlés is megjelenik, amiért pedig felelősséggel tartozik.
Az Index kiemeli, hogy az összeurópai gyakorlat is változhat, ez azt jelenti, hogy egy portál legfeljebb csak azután vonható felelősségre a kommentek miatt, ha annak ellenére sem távolítja el azokat, hogy jelzést kapnak, valaki sérelmezi őket.