Tűzoltók gyakorlatoztak a repülőtéren

Péntek éjjel – ahogy egy héttel korábban is – ismét lángok lobbantak fel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, és a hírek arról szólnak, hogy jövő pénteken megint csak nagy tűzzel lesz dolguk a dél-pesti katasztrófavédelmi kirendeltség tűzoltóinak.

 


Ez esetben a gyújtogató személye és szándéka is ismert: szolgálatban lévő tűzoltó a tettes, a lángokat pedig a hagyományos hőterheléses gyakorlat kedvéért lobbantotta fel.
A reptéri égetőgödörbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkobzott, lefoglalt anyag kerül, most pénteken nagyjából tizenhárom tonnányi ásványolaj-származék, tűzveszélyes folyadék, bevizsgálatlan oktánszámú benzin és kerozin elegyét gyújtották meg.
A repülőtéri tűzoltókon kívül a kirendeltséghez tartozó XVII., XIX. és XX. kerület rajai is részt vettek a gyakorlaton, ők azok, akik a helyi erők után elsőként vonulnak a légikikötőbe, ha baj van. A tízszer tízméteres gödörben égő tűz intenzív hőhatással jár, a védőruha felületén százötven-százhatvan Celsius-fokot is mér a hőkamera. Ekkora tűz lehet például egy-egy tartálykocsi balesetekor, vagy raktártűznél.
Fotók: Jóri András (BM OKF)

reptűz4

reptűz5

reptűz6

reptűz2
reptűz3

reptűz7

reptűz1