Boxerrel támadtak egy kalauzra a vonaton

Szerda délelőtt, a Budapestről Ceglédre tartó vonaton egy utas boxerrel támadt a MÁV-Start jegyvizsgálójára, aki a sérülései miatt a munkáját sem tudta folytatni. A monori rendőrök elfogták a 18 éves gyanúsítottat.
Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Monori Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán K. Albert 18 éves pilisi lakos ellen.

A jelenlegi adatok szerint a férfi 2016. június 1-jén a délelőtti órákban a pilisivasúállomás peronján, előzetes szóváltást követően tettleg bántalmazott egy jegyvizsgálót.

K. Albert többször a jegyvizsgáló felé rúgott, majd megütötte. A sértett az orvos elsődleges véleménye szerint könnyű sérülést szenvedett.

A helyszínre érkező járőrök az állomáson elfogták a 18 éves fiatalt, akit előállítottak a Monori Rendőrkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene a további eljárást szabadlábon hagyása mellett folytatja a Monori Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya.

Idén május végéig 14, 2015-ben összesen 68, 2014-ben 52, míg 2013-ban hatvan, többségében személyi sérüléssel nem járó esetet jelentettek. Leggyakrabban az érvényes menetjegy vagy bérlet nélkül utazók lépnek fel fenyegetően a jegyvizsgálókkal szemben. A közfeladatot ellátó munkavállalók – szolgálati mobiltelefonon keresztül – minden olyan esetben rendőri segítséget kérhetnek, amikor úgy érzik, hogy a nem együttműködő utasok miatt veszélyben lehetnek a vonaton tartózkodók, illetve saját maguk. Amennyiben egy vonaton egyenruhás vagy civil rendőrök tartózkodnak, ők szolgálatba helyezik magukat.
A jegyvizsgálók közfeladatot ellátó személyek, ezért az őket ért támadások a Büntető Törvénykönyv szerint bűncselekménynek minősülnek és szigorúan büntetendők.
Az újabb, korszerűbb járműveken a kamerarendszereknek köszönhetően kevesebb ilyen eset történik. A járműveken kihelyezett piktogramok, tájékoztatók és a jól látható kamerák önmagukban is visszatartó erőként hatnak – írta a MÁV-Start a közleményében.